Petříček zůstane ve vládě. Hamáček poslal jasný vzkaz

24.02.2019 8:49

V posledních měsících se často skloňovalo odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který leží v žaludku hlavně komunistům. Sociální demokraté si za ním ale stojí. Ostatně to zopakoval v rozhovoru pro Právo předseda ČSSD, ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, který nevidí důvod, proč by jakéhokoliv ze „svých“ ministrů měnil. Domnívá se také, že ČSSD už má to nejhorší za sebou.

Petříček zůstane ve vládě. Hamáček poslal jasný vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Volební sjezd ČSSD se kvapem blíží. A ministr zahraničí Tomáš Petříček avizoval, že pokud nezíská funkci místopředsedy ČSSD, možná bude rezignovat na ministerský post. Hamáček prý Petříčka upozorňoval, že taková úvaha je nesmyslná. „Je to naprosto zbytečná debata a Tomášovi jsem to říkal. Není šťastné spojovat vládní funkci s funkcí stranickou,“ uvedl.

O Petříčka coby ministra by prý jen nerad přišel. „Jsem s ním jako s ministrem naprosto spokojen. Dělá zahraniční politiku, která je bytostně sociálnědemokratická, prozápadní, proevropská, proalianční,“ řekl Hamáček, který však věří, že delegáti Petříčka zvolí a že bude platným místopředsedou strany.

Hamáček prý rozhodně nechce zbytečně „rozhicovat“ atmosféru ve straně nějakými ultimáty. „Ministerský tým funguje velmi dobře. Nevidím důvod nikoho měnit,“ řekl s tím, že zmíněná vyjádření ze strany ministra situaci spíše rozviřují, než aby ji uklidňovaly.

Tlak na výměnu Petříčka je podle Hamáčka spíš mediální a jde z jednoho zdroje, a to je KSČM. „Od začátku jsme říkali, že přímá účast KSČM ve vládě není možná kvůli zásadním sporům v zahraniční politice,“ uvedl a připomněl, že ČSSD nemá s komunisty žádný smluvní vztah a že věděl, proč žádný takový dokument nechce.

„Jediná cesta ke změně by byla, že bych jako předseda ČSSD navrhl některého z ministrů soc. dem. vyměnit, a já znovu říkám, že se k tomu nechystám,“ doplnil Hamáček a zmínil, že Babiš sám říká, že personální nominace soc. dem. jsou věcí jejího předsedy. Předseda ČSSD zdůraznil, že klíčová je pro něj koaliční smlouva s hnutím ANO.

Petříček byl kritizován komunisty i prezidentem za reakci na ukrajinský zákon, který přiznává banderovcům postavení veteránů. Podle Hamáčkových informací prý však toto téma v Kyjevě otevřel na jednání s ministrem Klimkinem. „Informoval jej, že ČR má s tímto zákonem problém,“ podotkl.

Koaliční spolupráci si Hamáček pochvaluje, podle něj funguje. „Podařilo se nám prosadit celou řadu našich priorit. Katastrofické scénáře, že nás bude ANO přehlasovávat ve Sněmovně s SPD a že naši ministři nebudou vidět, se nenaplnily,“ řekl a dodal, že pokud se to tak bude dařit dál, má smysl ve vládě být.

Celý rozhovor ZDE

„Dostali jsme obrovskou ránu ve sněmovních volbách. Musíme si projít údolím smrti, ale to nejhorší už máme za sebou,“ uvedl s tím, že i největší kritici vládního angažmá akceptovali, že už není jiná alternativa. „Působíme srozumitelněji a klidněji, a to byl můj cíl,“ konstatoval Hamáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…