Petrov a Jakl dělají Babišovi užitečné idioty, píše komentátor Pečinka

06.04.2019 12:35

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka se nebojí to, co vidí, jasně pojmenovat. Při sledování dění ve Sněmovně dospěl k názoru, že lidé jako Ladislav Jakl či Vadim Petrov, kteří jsou dnes členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), jsou lidmi na svém místě. Jenže současně jsou to prý vlastně takoví „užiteční idioti“.

Petrov a Jakl dělají Babišovi užitečné idioty, píše komentátor Pečinka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Když se po volbách v roce 2017 obsazovaly orgány Poslanecké sněmovny, ukázalo se, že v dolní komoře českého parlamentu existuje jasná většina disponující silou 115 hlasů z celkových 200. Na spolupráci se tehdy dohodli poslanci ANO Andreje Babiše, hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a komunisté. Právě tato většina rozhodla o tom, kdo bude předsedou Sněmovny a kdo zasedne v jakém výboru.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš si dokonce v jednu chvíli pohrával i s myšlenkou, že na stejném půdorysu sestaví i vládu. Nakonec však od tohoto nápadu ustoupil. Podle Pečinky tak učinil především s ohledem na své zahraniční partnery v Německu a ve Francii, kteří by nebyli nijak nadšeni z představy, že součástí české vlády je Tomio Okamura, který se otevřeně hlásí ke spolupráci s francouzskou krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou a s dalšími radikály.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zrodila se menšinová vláda ANO a ČSSD, kterou drží u moci komunisté. To však neznamená, že by stopatnáctková většina Okamury a komunistů a Babiše někam zmizela. Existuje stále. A snaží se na určitá místa dosadit lidi, kteří budou nakloněni tomu provést změny, po nichž tato neformální koalice volá. Týká se to třeba voleb do mediálních rad. V RRTV usedli např. spolupracovník exprezidenta Klause Ladislav Jakl nebo analytik Vadim Petrov.

„Jsem přesvědčen, že lidé jako Ladislav Jakl nebo Vadim Petrov jsou odborně vybaveni pro práci v těchto radách a kritika levicově liberálních médií vůči jejich osobám je neopodstatněná. Problémem je ale kontext celé věci. Chtě nechtě totiž budou svou práci dělat v souladu se změnami, které v politické, ekonomické a v mediální sféře provádí Andrej Babiš. Právě v kontextu řady deformací demokracie, kterých se babišovci dopouštějí ve veřejném životě, je angažmá v mediálních a jiných radách staví do pozic užitečných idiotů,“ napsal Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…