Piráti a STAN souhlasí s řízením EU proti Maďarsku

13.09.2018 16:34

Středeční doporučení Evropského parlamentu, aby členské země Evropské unie zahájily řízení proti Maďarsku kvůli vážnému ohrožení hodnot EU, považují představitelé Pirátů či Starostů a nezávislých, oslovení ČTK, za rozhodnutí, které bylo namístě, a uvítali ho.

Piráti a STAN souhlasí s řízením EU proti Maďarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Kritický je vůči rozhodnutí europoslanců předseda SPD Tomio Okamura, podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nemá smysl vyhrožovat sankcemi, cesta ze současné složité situace Evropské unie podle něj přes tresty a sankce nevede.

Poslanec Pirátů František Kopřiva ČTK napsal, že rozhodnutí vítá. „Maďarská vláda narušuje principy právního státu a omezuje občanské svobody vlastních obyvatel. Je lepší, když dostane včasné varování, než abychom pak všichni plakali nad rozlitou demokracií,“ uvedl. Kritizoval hlasování českých lidovců. „V českém Parlamentu kritizují praktiky (premiéra) Andreje Babiše (ANO) a potom v Evropském parlamentu hájí svého stranického kolegu Viktora Orbána,“ dodal.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí
Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše návrh narazí na potřebu jednotného hlasování v Evropské radě. „Kritika tzv. orbánizace má věcný základ a evropská levice je k ní kritická,“ uvedl. Chtít pozastavit členská práva Maďarů v EU ale podle něj může být kontraproduktivní. „Je třeba využívat spíš diplomatické řešení,“ dodal. Také Zaorálek si je jist, že řízení zahájeno nebude. „Na tom shoda nebude. Takže toto doporučení je spíš politickým prohlášením. O hodnotách bychom měli mluvit, ale nevidím teď smysl vyhrožovat si sankcemi. Evropa se nachází ve složité situaci a cesta ven nevede přes tresty a sankce,“ uvedl.

Předseda poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský ČTK napsal, že EU není jen prostor dotací, ale také společně sdílených hodnot. „Pokud některý z členů tyto hodnoty porušuje, čímž ohrožuje celou EU, je upozornění namístě. Mimochodem, šlo o omezování nezávislosti soudů, svobody médií, občanské společnosti a údajné zneužívání peněz z unijních fondů ve prospěch přátel. Když čtu tyto výtky, jsem rád, že EP tyto hodnoty obhajuje,“ uvedl. Brzy podle něj budou potřebovat zastání i média, občanská společnost a soudy v ČR.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek míní, že doporučení má vyvinout tlak na maďarskou vládu. „EU totiž není jen o společném trhu, stojí a padá na společných principech a hodnotách. Pokud se od nich některá země začne odchylovat, ohrožuje to Unii jako celek. Takže je v pořádku, když se k tomu vyjadřuje i Evropský parlament. Je úsměvné, když se teď někdo snaží celou záležitost prezentovat jako trest za kritiku komise,“ uvedl.

Okamura považuje doporučení za skandální, na Maďarsko podle něj směřuje, protože odmítá imigraci a globalistické plány Bruselu. Zcela skandální je také hlasování českých europoslanců, kteří hlasovali proti Maďarsku, uvedl Okamura. „Hlasování současných českých europoslanců je porušením jednoty V4 a je proti národním zájmům ČR,“ uvedl. Zástupci ANO podle něj hlasují v rozporu s názory premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše. „Což znamená, že mu nelze v zahraniční a evropské politice věřit, jelikož v Bruselu vždy skloní hlavu,“ uvedl Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…