Piráti bouchají dveřmi ve vládě. A lidovci a starostové... Rok 2024. Kubáček tuší

20.07.2023 22:39 | Monitoring

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) řeší konsolidační balíček i důchodovou reformu, řada věcí však není jasná a podle některých expertů ani dostatečně doladěná, uvedl v rozhovoru pro CNN Prima News politolog Jan Kubáček. „Dovedu si představit, že možná v příštím roce Piráti začnou hlasitě bouchat dveřmi,“ očekává Kubáček, že Piráti se budou chtít tak trochu z odpovědnosti této nepopulární vlády vyvázat.

Piráti bouchají dveřmi ve vládě. A lidovci a starostové... Rok 2024. Kubáček tuší
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

„Vláda dokonce není ve fázi, aby přiznávala nepopulární věci, a vůbec nehledá odpověď,“ uvedl Kubáček s tím, že vládní koalice se podle něj snaží celou situaci přibrzdit a další nepopulární kroky bude muset řešit další vláda.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41191 lidí
„Piráti i další přemýšlejí, jak se tak trochu vyvázat z odpovědnosti této nepopulární vlády. Blíží se nám nebezpečný sled důležitých voleb, takže si myslím, že už v příštím roce budeme slýchat, že vláda zdaleka není tak jednotná a že se automaticky nerovná ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a premiér Petr Fiala (ODS),“ řekl Kubáček v rozhovoru pro CNN Prima News.

Podle nejnovějších průzkumů situace nahrává hnutí ANO, proti čemuž budou hlasitě vystupovat Piráti. „Dovedu si představit, že možná v příštím roce Piráti začnou hlasitě bouchat dveřmi, protože pro sněmovní volby v roce 2025 potřebujete úplně jinou tematiku a potřebujete se postavit někde uprostřed,“ pokračoval.

S blížícími volbami se tak podle něj může soudržnost uskupení hroutit a Piráti se budou chtít vyvázat z nepříjemností. „Když to zjednoduším, nebýt Andrejem Babišem (ANO) ani Petrem Fialou (ODS). I Starostové a lidovci začnou přemýšlet o tom, že mají také svá témata, mají voliče postavené někde jinde, a budou se pokoušet odlišovat,“ uzavřel politolog Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…