Piráti chtějí do debaty Babiše se Zaorálkem. Dokonce ženou Novu před soud

14.10.2017 6:47

Zahájit správní řízení s Novou kvůli chystanému předvolebnímu duelu lídrů ANO a ČSSD není možné, odporuje to zákonu, uvedla dnes Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Přimět Novu, aby v pořadu plánovaném na večer před volbami dala prostor také zástupcům dalších stran, chtějí Piráti. Jejich avizovaná žaloba směřující proti vysílací radě zatím nebyla doručena, sdělil ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí.

Piráti chtějí do debaty Babiše se Zaorálkem. Dokonce ženou Novu před soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

RRTV monitoruje a analyzuje odvysílané pořady a nemá žádnou oporu v zákoně k tomu, aby „preventivně" zahájila správní řízení kvůli pořadu, který by si například předem vybrala z televizního programu, upozornil Krejčí. „Podle představy Pirátů by snad rada měla zahájit s TV Nova správní řízení jen na základě okolnosti, že TV Nova veřejně avizovala budoucí odvysílání určitého pořadu, o němž se někdo domnívá, že může porušit zákon," doplnil. Takový postup Krejčí označil za „svého druhu nepřípustnou cenzuru".

Piráti ve čtvrtek informovali, že požádali soud, aby Nově dát prostor i dalším stranám nařídil předběžným opatřením. Žaloba směřuje proti RRTV, které podávali podnět dříve. Soukromá stanice podle Pirátů poruší zákon, pokud poskytne krátce před otevřením volebních místností prostor jen Andreji Babišovi (ANO) a Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). „Radě prozatím žádná žaloba doručena nebyla, rada nezná její obsah, a nemůže se k ní tedy v tuto chvíli jakkoli věcně vyjadřovat," uvedl dnes Krejčí.

Piráti odmítají, že by RRTV měla řešit pouze odvysílaný obsah. Uložit předběžné opatření a řešit obsah, který teprve bude vysílán, umožňuje radě podle Pirátů správní řád. Takový výklad označil Krejčí za zavádějící a účelový, předběžné opatření není ve hře, protože žádné správní řízení není vedeno.

Nova podle Pirátů porušuje ustanovení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, podle něhož „provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí". Nova dřív v tomto týdnu uvedla, že právní předpisy neporušuje a duel dvou nejvážnějších kandidátů na premiéra je běžná praxe západních televizních stanic.

Nova živě odvysílá duel mezi Babišem a Zaorálkem ve čtvrtek 19. října od 19:55. O hodinu a půl později pořádá Česká televize takzvanou superdebatu celostátních lídrů deseti stran, které mají největší volební potenciál, tedy ANO, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, SPD, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených. Kvůli tomu, aby se jí mohli zúčastnit lídři ANO a sociální demokracie, ji veřejnoprávní televize posunula na 21:30.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…