Piráti chtějí sebrat peníze Hradu

12.12.2017 15:58

Sněmovní strany se shodují na potřebě zvýšit prostředky ve státním rozpočtu určené na sociální služby. Nemají ale jednotnou představu o tom, kolik peněz poskytnout a z jaké kapitoly státního rozpočtu je vzít. Mimo to strany plánují i další přesuny peněz v rozpočtu, zejména ve prospěch školství. Informuje o tom ČTK.

Piráti chtějí sebrat peníze Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Podle KDU-ČSL, která se ještě jako strana končící vlády podílela na vytvoření návrhu rozpočtu, zůstaly v materiálu předloženém do Sněmovny sociální služby nedořešené. „Ministerstvu práce a sociálních věcí se to nepodařilo vyjednat v rámci jednání o rozpočtu, a proto je třeba, aby se k tomu Sněmovna postavila čelem,“ řekl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Strana navrhuje přesunout na sociální služby tři miliardy korun z kapitoly všeobecná pokladní správa.

KSČM připravuje vlastní návrh přidání peněz na sociální služby. Poslankyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že by bylo třeba přesunout pro tento účel 3,3 miliardy korun, v případě výhrad rozpočtového výboru chce usilovat nejméně o dvě miliardy. Peníze je třeba podle ní hledat jinde než v kapitole ministerstva práce.

Poslanci ODS a ANO se shodují, že pokud má ke schválení peněz pro sociální služby dojít, je třeba najít společnou dohodu, kolik peněz to bude a z jakého zdroje se vezmou. Návrh by podle nich mělo připravit ministerstvo financí. Dvě nejsilnější strany vidí jako realistické, že se podaří najít v rozpočtu zhruba 1,6 miliardy korun s tím, že zbytek do tří miliard by stát uvolnil v případě příznivého vývoje ekonomiky.

Piráti nechají řešení situace kolem peněz na sociální služby na návrhu, který má podle rozhodnutí rozpočtového výboru do čtvrtka připravit ministerstvo práce a sociálních věcí.

Sociální demokraté ocenili, že výbory souhlasily s navýšením rozpočtu školství. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová ale kritizovala, že snížily požadavky na růst kapitoly sociálních služeb.

Podporu pro zvýšení prostředků na sociální služby vyslovili i Starostové. „Před volbami vláda naslibovala hromady financí, ale nechala to zaplatit obce a kraje. My chceme, aby se sliby plnily z místa, odkud zazněly,“ řekl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský s tím, že hnutí dodatečné peníze na sociální služby podpoří. Stejný postoj má i TOP 09.

SPD se zatím k návrhu na přidání peněz pro sociální služby nevyjádřila. V jiných oblastech navrhuje snížení rozvojové pomoci o 200 milionů korun a přesunutí peněz na zvýšení dávek pro tělesně postižené a do rozpočtové rezervy. V rozpočtu ministerstva obrany chce 300 milionů korun určených na zahraniční mise přesunout na výcvik aktivních záloh. V kapitole školství bude hnutí chtít přesunout peníze na inkluzi na platy pedagogů.

ODS bude prosazovat razantní omezení státních výdajů, konkrétní opatření představí v pátek při druhém čtení rozpočtu. Uspořené peníze by podle jejich návrhu měly posloužit ke snížení státního dluhu.

Piráti jsou kritičtí k bezpečnostním opatřením na Hradě

Piráti podle poslance Mikuláše Ferjenčíka připraví několik drobnějších pozměňovacích návrhů jako například přesun peněz z kapitoly ministerstva vnitra na školství pro použití na zvýšení odměn doktorandů. Symbolický charakter má podle něj pirátský návrh na snížení rozpočtu Pražského hradu, protože Piráti nesouhlasí s bezpečnostními opatřeními v areálu.

TOP 09 bude při podrobném projednávání rozpočtu prosazovat navýšení peněz na platy v regionálním školství, navrhne přesun 7,5 miliardy korun z položky agropotravinářství do školství. Chce také zvýšit rozpočet na vědu a výzkum o miliardu a peníze na vědu v jednotlivých kapitolách soustředit do rozpočtu vysokého školství. Podle poslankyně Heleny Langšádlové je třeba také přidat církevním školám na zvýšení tarifů, a to 130 milionů korun. Celkem 50 milionů chce Dominik Feri přesunout z kapitoly politiky aktivní zaměstnanosti do podpory obnovy kolejí a menz. Posílit o 1,5 milionu by podle něj měl i rozpočet pro badatele Ústavu pro studium totalitních režimů.

STAN navrhuje zvýšení peněz pro školství o 15 miliard korun, podporu ostatních stran zatím nemá. Odmítá také navrhované posílení oboru agropotravinářství o miliardu korun na úkor peněz pro rozvoj venkova. Stejný postoj jako STAN má v této věci ODS, naopak ANO návrh obhajuje jako potřebnou podporu pro soběstačnost českého zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…