Piráti se hádají, co dál. Někteří volají po kritice vlády z liberálních pozic

12.10.2021 21:56 | Ze sítí

Je jasné, že letošní volební výsledky nedopadly pro Piráty zrovna šťastně, pouze čtyři sněmovní křesla pro pirátské poslance hovoří sama za sebe. I když předseda Ivan Bartoš krotí vášně tím, že prioritou je společně s koaličními partnery plnit program, na stranickém fóru se rozjela debata plná emocí a s častou otázkou: má pro Piráty vůbec smysl jít do vlády?

Piráti se hádají, co dál. Někteří volají po kritice vlády z liberálních pozic
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

„Všichni mají mandátů jak máku, jen my máme úplné hovno. Za téhle situace, se čtyřmi poslanci, jejichž hlasy ve Sněmovně vlastně nikdo nepotřebuje, by byla účast ve vládě sebevraždou,“ vyjádřil na pirátském fóru svůj názor zastupitel na Praze 9 Petr Daubner.

A má de facto pravdu, vládní většina Piráty ve své podstatě skutečně nepotřebuje. Dohromady má koalice SPOLU s koalicí PirSTAN 108 hlasů. Pokud by vypadli Piráti se svými čtyřmi mandáty, vládní většina by pokračovala se 104 hlasy. Piráti totiž, jak připomínají Novinky.cz, doplatili na kroužkování.

Původní zdroj ZDE.

Vládní angažmá odmítá také Jiří Kadeřávek, hovoří o sebevraždě pro Piráty. „Jediná cesta, jak přežít, je nechat STAN jít a vytvořit si prostor pro dlouhodobou a konstruktivní kritiku kroků vlády z liberálních pozic,“ napsal na fóru.

Nyní členům nezbývá než vyčkat, co jim nabídne koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), rozhodnutí padne při hlasování členské základny. Pokud by však Piráti do vlády nevstoupili, porušili by předvolební slib.

Podle Daubnera by mělo politickou odpovědnost za výsledek vyvodit na lednovém sjezdu předsednictvo strany v čele s Ivanem Bartošem, které koalici tlačilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…