Piráti, zločinci! Matteo Salvini utřel migranty, kteří unesli loď... A stejně dopadli zle

28.03.2019 9:04

Nákladní loď El Hiblu 1 nedaleko libyjských břehů zachránila z moře více než 100 uprchlíků či migrantů. Jenže když zachránění ujistili, že loď mění kurs a míří zpátky do Libye, nikoli do Evropy, jak doufali, vrhli se na posádku, převzali nad lodí kontrolu a teď s ní plují na Maltu. Italský ministr vnitra Matteo Salvini mluví o těchto migrantech jako o pirátech a odmítl jim otevřít jakýkoli přístav.

Piráti, zločinci! Matteo Salvini utřel migranty, kteří unesli loď... A stejně dopadli zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Italský list Corriere della Sera píše, že turecká obchodní loď El Hiblu 1 zachránila z vody u libyjských břehů asi 120 migrantů. Převážně jde o muže, ale najdou se mezi nimi i ženy. Protože se loď v té době nalézala ještě nedaleko afrických břehů, posádka chtěla zachráněné vrátit do Libye. Jenže když migranti zjistili, že by se měli vrátit do Afriky, vrhli se na posádku a dočasně převzali nad lodí kontrolu a zamířili s ní k břehům Malty.  

Ozbrojené složky Malty jsou v pohotovosti. Armádní lodě blokují tamní přístavy. Italský ministr vnitra Matteo Salvini již také oznámil, že těmto migrantům v žádném případě neotevře italské přístavy, protože 120 zachráněných osob nepovažuje za lidi v nouzi, nýbrž za piráty.

„Zapomeňte na Itálii. Toto je nejzřetelnější ukázka toho, že nepomáháme lidem v nouzi, ale čelíme obchodu s lidmi. Tito lidé si dokonce dovolili unést soukromou loď. To je jasný zločin a italské přístavy jsou pro zločince uzavřeny,“ oznámil Salvini.

 Pokud loď přece jen zamíří k italským břehům, bude podle listu zadržena jako unesená. Na migranty bude pohlíženo jako na zločince, kteří mají na triku únos. Definitivní verdikt však nad migranty může vynést až soud.

Nezisková organizace Mediterranea Saving Humans žádá, aby byl pro migranty určen bezpečný přístav, v němž by mohli vstoupit na suchou zem. Jde prý totiž o uprchlíky, kteří velmi trpěli v libyjských táborech. Útěk z Libye je podle jejich názoru jako útěk z pekla. Členové neziskových organizací kritizují evropské státy, že odmítají dovážet migranty k evropským břehům a situaci ve Středozemním moři monitorují především ze vzduchu.

Toto hanebné rozhodnutí nemá nic společného s potřebami lidí, kteří riskovali své životy na moři, ale s neschopností evropských vlád dohodnout se na společné odpovědnosti za zachráněné osoby,“ řekl Matteo de Bellis, spolupracovník Amnesty International. Jeho slova přinesla agentura AP.

Nakonec loď skutečně doplula k Maltě, ale tam plavidlo obsadila armáda. Migranti byli předáni policii a rozběhne se vyšetřování. O zdravotním stavu původní lodní posádky se nepodařilo získat informace, uvedla agentura AP. Zprávu převzala další média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…