Pithart, Ruml, Šabatová. Stop plynu z Ruska! A je veselo

11.04.2022 12:52 | Ze sítí

Rozhodnutí o ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska žádají signatáři petice, kterou mimo jiné podepsala i někdejší ombudsmanka Anna Šabatová, politici Jan Ruml či Petr Pithart nebo dokumentaristka Olga Sommerová. Podle signatářů platby za dodávky plynu a ropy z Ruska financují válku na Ukrajině, vraždění civilních obyvatel, bombardování nemocnic, celých měst i skladů potravin. Na Šabatovou následně velmi zostra reagoval publicista Štěpán Kotrba.

Pithart, Ruml, Šabatová. Stop plynu z Ruska! A je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

„Chceme pomoci zastavit tuto válku, ale nemáme jiné zbraně, než ochotu vzdát se části svého pohodlí. Každý z nás může plynu a ropy spotřebovávat méně. Každý z nás podepsaných se zavazuje šetřit plynem i pohonnými hmotami i za cenu zvýšených nákladů,“ píšou vládě signatáři.

„Žádáme vás, abyste rozhodli o ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska. Žádáme vás, abyste ukončení odběru prosazovali v Evropské unii. A také vás žádáme, abyste zvýšené životní náklady pomohli nést těm spoluobčanům, jimž může další zvýšení cen ohrozit důstojnou životní úroveň. Válečná agrese Putinova režimu ohrožuje nás všechny. Pomozme ji zastavit aspoň tím, že ji přestaneme financovat!“ dodávají signatáři.

„Současnou situaci můžeme využít jako  příležitost zbavit se postupně nejen závislosti na Rusku, ale i na fosilních palivech, a tím zvýšit svou bezpečnost,“ zakončují petenti.

Petici podepsali například signatářka Charty 77 Jarmila Johnová, Věra Roubalová Kostlánová, Monika Le Fay, Tereza Boučková, psychoterapeutka Jitka Vodňanská, dokumentaristka Olga Sommerová, někdejší politici Jan Ruml, Petr Pithart či publicista František Kostlán.

Mezi podepsanými je i publicistka a překladatelka Petruška Šustrová, historik Petr Placák, publicista Jiří Tichý a signatářka Charty 77 a někdejší veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. 

„Podepsala jsem výzvu vládě, aby rozhodla o ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska. Strašlivá válka na chvíli možná vytlačila z našich úvah hlubokou krizi klimatickou a dramaticky zamíchala kartami. Odvážná vláda by se neměla bát spojit odpověď na válečnou i klimatickou krizi v jedno zásadní rozhodnutí: vykročit směrem k ekologicko-sociální transformaci naší závislosti na fosilních palivech,“ uvedla Šabatová na svém facebookovém profilu.

„Sociálně citlivá vláda přitom musí stále myslet na sociálně slabší část populace a podpořit ji zřetelně a výrazně tak, aby se transformace neděla na její úkor. Dokáže být česká vláda odvážná a zároveň i sociálně citlivá?“ ptala se ve svém příspěvku.

„Blbá jak štoudev. Náš chemický průmysl bez plynu začne čarovat. Zbyde mýdlo s jelenem, vařené z kravských kostí. Sociálně citlivá vláda musí myslet na důsledky svých činů. Šabatová nemusí. Stačí něco plácnout,“ okomentoval to v diskusi publicista Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…