Plaga: Buď budou testy ve školách, nebo se děti budou střídat

17.05.2021 8:56

Ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga v rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že testování dětí ve školách na koronavirus musí pokračovat i na podzim. Pokud se testovat přestane, žáci se podle ministra vrátí v září do škol jen a pouze v rotačním schématu. Udeřil na hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou a nešetřil ani exministryni školství Kateřinu Valachovou z ČSSD.

Plaga: Buď budou testy ve školách, nebo se děti budou střídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Hned v úvodu rozhovoru Plaga zdůraznil, že nechce přiživovat spekulace o tom, že byly letošní přijímací zkoušky těžší než v předchozích letech. Člen vlády si chce počkat na tvrdá data a teprve na jejich základě říct, zda snad Cermat pochybil, či nikoli.

Odmítl reagovat na kritiku, kterou pravidelně opakuje exministryně školství za ČSSD Kateřina Valachová.

„Kdybych si měl z každého tweetu zhrzené exministryně Valachové něco dělat, tak bych musel za poslední dobu odstoupit 147krát,“ konstatoval ministr.

Pozornost věnoval i koronavirovému testování na školách. Podle Plagy musí toto testování běžet dál, a to i v září, protože se díky němu daří objevit a eliminovat možná ohniska covidu-19. V současné situaci na 100 tisíc testů vychází 50 pozitivních žáků.

„Každý by si přál, aby byl podzim úplně normální. ale když mám vycházet s doporučení odborníků, tak zvláště, když děti nejsou mezi kategoriemi, které by mohly být očkovány, nějakou formu testování bude nutné na podzim provádět. A kdybych si měl vybrat mezi plošným PCR testováním, rotační výukou nebo zavřením některých škol, tak si vyberu PCR testování,“ uvedl ministr.

Nakonec došlo i na fotbalová utkání, která byla otevřena dřív než střední školy. Tady si ministr nebral servítky.

„To bylo naprosté selhání hlavní hygieničky, o kterém vláda nevěděla. Když budu hodně diplomatický, tak to bylo více než nešťastné a z pohledu symbolického vyloženě špatné,“ konstatoval ministr.

Upozornil však také, že na konzultace a na praktickou výuku se středoškoláci začali vracet už v dubnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…