Plakátový čmáral Smetana jde do vězení. Lidé za něj lepí samolepky

26.03.2012 9:36

V pondělí má do vězení nastoupit Roman Smetana z Olomouce, který kreslil tykadla politikům na předvolební plakáty. O víkendu zase z vězení odešel výtvarník Roman Týc, který byl souzen za namontování žertovných sklíček na semafory. Uvádí deník MF Dnes.

Plakátový čmáral Smetana jde do vězení. Lidé za něj lepí samolepky
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Řidič Roman Smetana má nastoupit do vazební věznice v Olomouci. Má tam strávit sto dní. Dobrovolně se mu tam ale nechce. Policie ho tedy bude muset najít, zatknout a přepravit do věznice.

Oba výtvarníci dostali trest odnětí svobody až poté, co odmítli uhradit pokutu

V sobotu naopak opustil pankráckou věznici Roman Týc, který vyměnil skla na semaforech a „naučil“ panáčky chodit a dělat různé činnost.

Řada právníků pochybovala o smyslu odsouzení Smetany za politické vyjádření nebo Týce za uměleckou tvorbu. Deník MF Dnes ale připomíná, že oba dostali trest odnětí svobody až poté, co odmítli uhradit pokutu.

Smetana předvolební billboardy v roce 2010 „vylepšoval“ a připisoval na ně slogany, ve kterých politiky označoval za lháře. U soudu se jako jediná domáhá náhrady škody ODS.

Smetana poukazoval na takové aféry jako je teď probíhající kauza Janouška a Béma

Na serveru blisty.cz prohlásil autor článku „Sedím za Romana Smetanu“, že spolu s dalšími lidmi podal ministr spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) podnět ke stížnosti pro porušení zákona. Pospíšil zatím na podnět nereagoval.

Autor článku poukazuje na aféru lobbisty Romana Janouška, který vědomě srazil a zranil ženu a po činu se snažil utéct. Zároveň se provalilo, že měl vazby na někdejšího primátora Prahy Pavla Béma a že ovlivňoval dění na pražské radnici.

Roman Smetana chtěl svým kreslením poukázat právě na takové poměry v české politice. Sdružení Přátelé R. S. proto vyzývá, aby lidé na místech, kde sedí, vylepovali samolepky, kterými vyjádří Smetanovi podporu. „Vědomá osobní demonstrace vsedě je to nejjednodušší, co můžeme udělat a nenechme se mýlit názorem, že je to málo,“ uvádí server Britské listy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…