Plán na výchovu Čechů: Iniciativa chce lidi naučit platit spropitné

23.05.2020 15:28

Hospody, restaurace, vinárny, bary a kavárny patří k podnikům, které koronavirus zasáhl nejvíc. Iniciativa „milujeme víno“ kvůli tomu doporučuje, aby se v nich platilo spropitné ve výši 10 procent z útraty.

Plán na výchovu Čechů: Iniciativa chce lidi naučit platit spropitné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Iniciativa "milujeme víno" má za to, že Češi, Moravané a Slezané nejsou zvyklí platit v restauracích dostatečně vysoké spropitné. Zatímco lidé žijící na západ od našich hranic považují za normální nechat na baru či v restauraci spropitné ve výši 10 procent, obyvatelé ČR nechávají spropitné menší nebo dokonce žádné. Iniciativa „milujeme víno“ chce tedy obyvatele Česka vychovat. Chce, aby lidé pomohli restauratérům postavit se opět na nohy.

„Vyzýváme všechny majitele a provozovatele restaurací, vináren, barů, kaváren, zkrátka všechny, kteří podnikají v gastronomii, aby ve svých podnicích zavedli pravidlo 10 % spropitného pro svůj personál. Do restaurací chodíme proto, že se tam cítíme dobře, a to i díky skvělým číšníkům, kuchařům, sommelierům a barmanům. Tyto podniky však dostaly strašně na frak a jejich zaměstnanci se začínají potýkat s existenčními problémy. Mnozí zaměstnavatelé dělali během krize všechno pro udržení zaměstnanců, protože jsou často to nejcennější, co mají. Výzva 10 % GASTRU je logickým krizovým krokem k rychlejšímu návratu do normálu,” říká Jan Horešovský, který iniciativu #milujemevino vede.

Šéfsommeliérka a spolumajitelka vinných barů Vinograf Klára Kollárová má za to, že by se 10% spropitné v podnicích mělo stát standardem jako výraz ocenění kvalitních služeb v restauracích a barech. Jejich  provozovatelé a personál prý dělají, co mohou, ale teď jsou v opravdu těžké situaci a prý si zaslouží pomoc od zákazníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…