Platit koncesionářské poplatky je stejné, jako platit preventivně alimenty, vzkazuje vládě Vondráček

31.05.2023 15:40 | Ze sítí

Koncesionářské poplatky jsou tématem, které pravidelně zvedá vlnu emocí. A ne jinak je tomu i v těchto dnech, kdy na ministerstvu kultury vznikla nová pracovní skupiny, která diskutuje nejen o navýšení koncesionářských poplatků, na které tlačí obě veřejnoprávní média, ale také rozšíření okruhu těch, kteří mají tyto poplatky platit. Ve hře je dokonce i to, že by se od příštího roku nově platily koncesionářské poplatky také za sledování televize například v mobilu.

Platit koncesionářské poplatky je stejné, jako platit preventivně alimenty, vzkazuje vládě Vondráček
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Velká televizní novela by měla redefinovat televizní přijímač. Kromě televizoru by to měl být i telefon a počítač. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc. To je jeden zdroj financování,“ prozradil před časem deníku Právo  poslanec a člen ministerské pracovní skupiny Jan Lacina (STAN). Zároveň vládní politici reálně zvažují jednorázové navýšení současných koncesionářských poplatků, které jsou dnes stanoveny na 135 korun za televizi a 45 korun za rádio. Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka z KDU-ČSL dokonce připustil i to, že by se koncesionářské poplatky měly v budoucnosti pravidelně valorizovat dle předem stanových pravidel v závislosti na výši inflace. 
 
Jenž proti takovému nápadu se ostře staví opozice. Předseda Svobodných Libor Vondráček dokonce přišel s netradičním přirovnáním. „Platit měsíčně povinné poplatky na ČT a ČRo kvůli vlastnictví televize, počítače nebo dokonce chytrého telefonu? To je jako povinnost každého muže platit do státního fondu alimentů, protože má rozmnožovací nástroj,“ uvedl Libor Vondráček, který nad plány kabinetu jen nevěřícně kroutí hlavou a připomíná sliby ministra kultury Martina Baxy, že televizní daň převlečenou za poplatek zvyšovat nebude. 
 
 
„Svobodní dlouhodobě navrhují, aby se poplatek stal skutečně poplatkem. Aby za služby ČT a ČRo platili jen ti, kteří je využívají. O návrhu Svobodných přitom dnes reálně uvažují v mnoha evropských zemích. Jen naše vláda dál prohlubuje zpátečnický koncept povinných poplatků a neuvědomuje si, že technologie jsou dnes zcela jinde,“ zdůraznil předseda Svobodných. 
 
„Veřejnoprávní vysílání z analogového 20. století je minulostí a není důvod, aby stát dál nařizoval povinné živení ČT a ČRo jako dřív. Uvalení plošné platby za každý televizní vysílač nebo dokonce mobilní telefon je pro nás stejně nepřípustné jako preventivní zdanění prázdných disků ze strany OSA,“ dodal Vondráček. 
 
A aby nezůstalo jen u slov, tak se Svobodní hned pustili do akce. Nejenže připomněli petici za zrušení koncesionářských poplatků, kterou do dnešního dne podepsalo více jak 7,5 tisíce občanů České republiky, ale také rozjeli přímý boj proti placení „daně“ za Českou televizi a Český rozhlas. Na svých webových stránkách zveřejnili podrobný návod, jak se každý může vyhnout placení koncesionářských poplatků. 
 
„Velká část uživatelů televizí kupuje kvůli sledování YouTube, Netflixu či jiných internetových služeb. Takoví uživatelé často ani nikdy nenaladí kanály pomocí DVB-T přijímače a když už Českou televizi nemusí sledovat ani minutu, v obou případech ovšem mají podle zákona poplatek platí. Zejména mladší ročníky si ovšem dnes zcela vystačí s internetem v nejrůznějších moderních zařízeních a v takové domácnosti ani podle přísného zákona nemusí poplatky platit. Často právě tito noví mladí obyvatelé nějaké domácnosti mohou přijít do bytu, kde se dříve poplatek platil, aniž by zde byl ponechán „přijímač televizního signálu“. Právě v těchto případech je typicky dobré zaslat na příslušná místa čestné prohlášení, že nesplňujete podmínky zákona č. 348/2005 Sb., o televizních a rozhlasových poplatcích,“ popisuje návod Libor Vondráček.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…