Plénum Ústavního soudu se dnes neveřejně poradí o žalobě na Klause

12.03.2013 6:07

Ústavní soud (ÚS) bude na dnešní neveřejné poradě pléna poprvé diskutovat o žalobě na bývalého prezidenta Václava Klause. Není však pravděpodobné, že by soudci jakkoli rozhodli. Zatím totiž čekají na vyjádření Klause. Pokud se začnou žalobou věcně zabývat, musejí navíc s desetidenním předstihem svolat veřejné jednání, což zatím neudělali.

Plénum Ústavního soudu se dnes neveřejně poradí o žalobě na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odcházející prezident Václav Klaus naposledy navštívil zasedání vlády

Zákon soudcům ukládá, aby nyní prioritně řešili právě ústavní žalobu pro velezradu. Má přednost před veškerou ostatní agendou, což se týká i pravidelných neveřejných porad pléna. Soudci dnes budou patrně diskutovat o různých variantách řešení, tématem může být také to, zda lze v řízení o ústavní žalobě pokračovat po vypršení Klausova funkčního období.

Několik důvodů

Ústavní žalobu schválili senátoři minulé pondělí. Klausovi vyčítají novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langera. Dále senátorům vadí to, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…