Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor

17.07.2011 13:27

Komentátor Lidových novin Tomáš Němeček hodnotí záměr ministerstva školství plošně testovat základní školy. Říká, že opakuje slovenskou chybu, ze které by se mělo spíše poučit.

Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor

„Žít vedle Slovenska má své výhody: protože už zavedlo některé změny, k nimž se Česko teprve chystá. Stačí se podívat do Bratislavy a dát si pozor na tamní chyby. Anebo je zopakovat," připouští komentátor Lidových novin Tomáš Němeček ještě druhou variantu. A upozorňuje, že co se týče plošných testů na základních školách, ministerstvo školství si vybralo spíše druhou možnost a slovenskou chybu opakuje.

Psali jsme:
Ministerstvo otestuje žáky základních škol. Výsledky ale tají
Státní maturita příští rok? Kdo ví, jak to dopadne

Žádné nastavování laťky

Existují dva typy testů. „Ověřovací čili monitorovací test má zjistit, jestli testovaní zvládali předepsané minimum. V ideálním případě by měla být úspěšnost 100 procent. Druhým typem je test rozlišovací čili přijímací, který má testované seřadit a úspěšnost má být kolem 50 až 60 procent," píše Němeček.


Když ministr Josef Dobeš nastoupil do úřadu, testování základních škol si představoval jako čistě ověřovací. „Tady nejde o nastavování laťky pro studenty. Chceme mít pouze jasno, jak na tom která škola s výsledky vzdělávání je," řekl minulý rok Dobeš Lidovým novinám.

Motivace, aby vyházeli špatné žáky

„Od Dobešových slov neuplynul rok a už se mají podle testů rozdělovat peníze!" upozorňuje Němeček. „Uvažujeme o tom, jak motivovat školy," svěřil se LN Dobešův náměstek Ladislav Němec.

„Pokud budou na výsledcích testů školy finančně závislé, bude je to hlavně spolehlivě motivovat, aby se zbavili žáků, kteří kazí výsledky," hodnotí snahu ministerstva komentátor.

„Navíc na jednu stranu chce Dobeš testovat plošně a vytvořit konkurenční tlak, na druhou stranu chce výsledky tajit," upozorňuje na nesrovnalosti Němeček a dodává, že sám ministr v tom má trochu hokej.

Čtěte více:
Odborné školství je na pokraji vyhubení. Dobeš se zhrozil 
Sobotka (ČSSD): Bilancování vládních výsledků ve školství je velmi neradostné a tristní
Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…