Plzeň 17. listopadu definitivně sundá rudou hvězdu ze sídla KSČ

04.11.2019 16:14

Plzeň symbolicky 17. listopadu v 17:30 definitivně odstraní velkou rudou pěticípou hvězdu z budovy bývalého sídla Komunistické strany Československa (KSČ) na Americké třídě. Akce bude součástí celodenního programu Cesta svobody, jímž si Plzeň připomene 30 let od sametové revoluce. Skoro pětimetrová rudá hvězda se koncem 80. let tyčila na budově tehdejšího krajského výboru KSČ a po sametové revoluci zůstala ležet na střeše objektu, řekl dnes ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

Plzeň 17. listopadu definitivně sundá rudou hvězdu ze sídla KSČ
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Po sametové revoluci se hvězda ztratila lidem z očí. Leží na střeše a není běžně vidět. S rozvojem technologií si ale může každý na internetu najít letecké snímky, na nichž je patrná. „Třicáté výročí listopadových událostí je jedinečnou příležitostí, jak se s pozůstatkem komunistické éry navždy vypořádat. Pomůže nám s tím Michal Caban, v jehož umělecké režii se hvězdy neopakovatelným způsobem navždy zbavíme,“ řekl Baxa.

Funkcionalistická budova bývalého sídla KSČ je nyní opuštěná. Od 14. do 17. listopadu se mimořádně otevře. Organizace Johan a PaNaMo tam připravily program Zúročení, v němž chtějí odrazit 30 let demokracie a svobody prostřednictvím umělecké tvorby. Připraveny jsou výtvarné výstavy, divadlo a tanec, projekce filmů, diskuse i architektonické prohlídky. „Program reprezentuje tvorbu a postoje těch, kteří podstatnou část svého života žijí v demokratických poměrech. Nechceme jen vzpomínat a plácat se hrdinsky po ramenou, ale stimulovat živou současnou tvorbu a tvořivost,“ řekl ředitel centra Johan Roman Černík.

Na 17. listopad připravilo město program, který bude na třinácti místech v centru připomínat události roku 1989. Přiblíží je debaty s přímými účastníky tehdejších akcí, koncerty, procházka českým divadelním a hudebním uměním, výstavy, vzpomínková setkání, umělecké instalace i soutěž pro školní děti a jejich rodiče s názvem Paní učitelko, už nám nemusíte lhát.

Přímí účastníci plzeňských i pražských listopadových událostí budou debatovat v improvizované kavárně na Anglickém nábřeží. „Hovořit bude tehdejší studentka Pavla Knoblochová, dnes Fáberová, která stála přímo před štíty příslušníků pohotovostního pluku, nebo bratři Neckářovi, z nichž Václav byl jedním z pražských vyslanců na tehdejší plzeňské demonstraci,“ řekla vedoucí magistrátního odboru prezentace a marketingu Jana Komišová. Pamětníci dostanou prostor i na náměstí před pasáží Slávie, kde vystupovali listopadoví řečníci. Tady vznikne také otevřené řečniště pro veřejnost. Na Anglickém nábřeží vystoupí dnešní i tehdejší studentské kapely.

Všechny čtyři soubory Divadla J. K. Tyla vystoupí od 20:00 v pořadu Divadlem ke svobodě. V komponovaném večeru lidé s herci projdou vývojem státu i vývojem českého divadelního a hudebního umění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…