Po Moravcovi se Jurečka zhroutil ještě níž. A jede to dál

08.01.2024 8:21

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KUD-ČSL) tvrdí, že se o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dozvěděl až skrze SMS zprávu, kterou si přečetl teprve kolem půl sedmé odpoledne – tedy až několik hodin poté, co o incidentu již dávno podrobně informovala česká média. Podle serveru iDnes.cz však Jurečka „lže“, jelikož měl o tragickém dění dobře vědět. „No, tak to už je čau a zpátky k traktoru,“ komentuje to novinářka Barbora Koukalová. Dle exmistra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je ovšem to, že víme, že „Jurečka lže“, „vlastně dobrá zpráva“. Vysvětlil proč.

Po Moravcovi se Jurečka zhroutil ještě níž. A jede to dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57764 lidí
Jurečka tvrdí, že se o tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dozvěděl až jako jeden z posledních po několika hodinách a proto se nerušeně oddával večírku na svém ministerstvu. Informaci prý jako člen vlády dostal SMS zprávou v 17:03 a bohužel si ji přečetl až v 18:26.

Pokud jde o jeho návrat na večírek, Jurečka v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že jeho odjezdem před 21 hodinou skončila „hudba a občerstvení“. Po večerním jednání vlády se vrátil na ministerstvo, kde v noci poseděl asi s třiceti blízkými spolupracovníky.

„Názor, že bych měl odejít z práce ministra práce, tady nebyl, ale zvažuju to, není mi to jedno,“ uvedl Marian Jurečka k dotazu, zdali neuvažuje, že kvůli tomu odstoupí.

Server iDnes.cz po těchto slovech tvrdí, že „Jurečka lže“ a že o střelbě na filozofické fakultě věděl už během odpoledne. Šéf lidovců o události totiž podle zjištění MF Dnes měl hovořit s účastníkem večírku ministerstva. Akci měl Jurečka opustit, aby se v devět večer zúčastnil mimořádného jednání vlády a pak se později večer vrátil a na úřadě ještě po konci oslavy setrval až do půl čtvrté ráno. V té době již podle Jurečky dohrála hudba a skončilo i občerstvení, přiznal však, že se ještě do rána na úřadu bavil s třiceti blízkými spolupracovníky.

„Nikdy jsem nepopíral, že bych v průběhu odpoledne neslyšel kusé informace o střelbě, zabral jsem se však do diskuse se svými zaměstnanci a nevěnoval bohužel patřičnou pozornost vývoji situace na filozofické fakultě,“ sdělil Jurečka ve svém reakci zaslané jeho mluvčí v neděli pro MF Dnes.

„Kdybych měl informace v reálném čase po šestnácté hodině, rozhodně by to setkání skončilo dřív asi jako na ministerstvu kultury,“ tvrdil také ministr v Otázkách Václava Moravce, přičemž MF Dnes měl jeden z Jurečkových podřízených potvrdit, že se s ministrem právě na toto téma bavil již kolem šestnácté hodiny.

Jurečkovo údajné lhaní komentovala novinářka Barbora Koukalová s jasný vzkazem. „No, tak to už je čau a zpátky k traktoru,“ vzkázala šéfovi lidovců, jenž se několikrát nechal zvěčnit, jak řídí traktor.

Místopředsedkyně Sociální demokracie Daniela Ostrá pak také vidí Jurečkovu budoucnost mimo vládu. „Mlžení a vykrucování se. Odpovědný politik by ze selhání v takto citlivé věci vyvodil osobní odpovědnost. Premiér má zakročit a ministra Jurečku odvolat, pokud sám neodstoupí. Ať se už celá tato nedůstojná kauza uzavře,“ komentovala.

„Jurečka je lidovec. Tedy lže. Pravdomluvný a poctivý lidovec, to je něco jako Lochnesská příšera. Mluví se o tom, ale nikdy to nikdy neviděl,“ vypálil na ministra rovněž místopředseda Svobodných Luboš Zálom.

Komentátor Honza Provazník se pak u kauzy Jurečkova večírku podivil nad tím, jak se do celé věci dokázal ministr ponořit natolik, že z toho už bude jen složitě vybrušovat. „Přijde mi nedůstojný řešit, jak kdo truchlil, nicméně, to, jak se z původně marginálního problému špatnou komunikací stalo něco, co podle mě Jurečka moc nemá šanci ustát, je fascinující,“ míní.

Poslanec Ladislav Okleštěk (ANO) si naopak myslí, že kauzu Jurečka ustojí. „Ministr Jurečka je usvědčený lhář. Premiér Fiala dělá, že nic. Pojedou dál a jsou v pohodě. A víte proč? Protože jsou přesvědčení, že jejich voliči stejně nikdy nebudou volit ANO a SPD, tak co by…“ myslí si.

A vyjádřil se i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž měl s Jurečkou několik sporů již v minulosti, kdy současného šéfa lidovců označil za „traktoristu“ či „naivního pasáčka vepřů“

To, že víme, že „Jurečka lže“, je podle Kalouska „vlastně dobrá zpráva“. „Kdyby se skutečně místopředseda vlády a člen Bezpečnostní rady státu dozvěděl o té tragické události až v 18:26, bylo by zřejmé, že stát nefunguje. Takhle je to jen individuální, nikoliv systémové selhání,“ vysvětlil, co lze na údajném Jurečkově lhaní ještě považovat za dobrou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kravín ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 08.01.2024 11:54:57
Pokud Fiala Jurečku neodvolá , pak by měl skončit i Fiala . Už jeho návštěva kravína bratra Jurečky byla podivná . Vůbec celá vláda je podivná a Jurečka ? To není chlap, ale plnoštíhlý ubožák , který nemá žádný charakter. Tvářit se zkroušeně a bít se v prsa ? Pozdě bycha honit. Jen , co kdyby měl Jurečka jednoho z jeho pěti synů jako studenta na FF UK v době kdy se stala ta hrůza . To by také dál se veselil ? Je to kdyby, ale co kdyby . Navíc není žádný vedoucí kanceláře, ale MINISTR , a pokud nenosí mobil neustále při sobě, tak má pověřit nějakého jeho poskoka, aby hlídal zprávy které mu přichází . Ty jeho výmluvy to je jen ubohost sama . Jen tak ---- co kdyby vypukla válka, nebo bylo ohlášeno zemětřesení či jiná katastrofa, to by také zjistil až kdesicosi ? Pokud s ním má Fiala nějaké techtlemechtle a nechce ho odvolat a bude ho bránit , pak je Fiala na stejné úrovni jako Jurečka a měli by odejít oba a mohou si přibalit Rakušana s tím jeho mobilem, to je něco podobného .

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …