Po Slovensku nově Rakousko. Právo platit v hotovosti možná zamíří do ústavy

07.08.2023 8:31 | Monitoring

Lidé mají mít právo platit v hotovosti. A dokonce by toto právo mělo být zakotveno přímo ústavně. Tak právě s touto myšlenkou v těchto dnech přišel rakouský kancelář Karl Nehammer. Po Slovensku jde tak o další unijní zemi, kde se o podobné změně ústavy začíná intenzivně mluvit.

Po Slovensku nově Rakousko. Právo platit v hotovosti možná zamíří do ústavy
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kapesné pro dítě. Železná rezerva doma. Peníze v peněžence pro všechny eventuality. Jen v Rakousku se z bankomatů každý rok vybere 47 miliard eur a v průměru každý Rakušan nosí 102 eur v hotovosti. Hotovost hraje důležitou roli v našem každodenním životě. A proto jsem jako kancléř této republiky zavázán zajistit, aby hotovost byla ústavně zajištěna jako platební prostředek,“ uvedl na sociální síti rakouský kancléř Karl Nehammer, který tak reagoval na sílící kritiku obyvatel našeho souseda na to, že z mnoha obcí mizí bankomaty, a tím i možnost vybrat si hotové peníze.
 
Není tak vyloučené, že také Rakousko se vydá cestou, kterou se před několika měsíci vydalo Slovensko. Tamní parlament totiž už schválil změnu ústavy, do které zakotvil právo platit v hotovosti.
 
V České republice zatím tuto myšlenku prosazují pouze Svobodní. Ti dokonce pod petici volající po zachování české koruny shromáždili již tisíce podpisů.
 
 
„Naše snaha nesměřuje k zavedení povinnosti přijímat hotovost ze strany soukromých subjektů, ale proti tomu, aby nás naše vláda nebo EU mohli legislativními kroky připravit o tento bezpečný a diskrétní platební prostředek,“ zdůraznil Libor Vondráček, předseda Svobodných. „Snaha zavádět CBDC digitální měnu na území EU je dnes velkým rizikem. Svobodné to znepokojuje zvlášť proto, že zejména východní režimy jsou v tomto průkopníky a např. v Číně se prostřednictvím digitální měny snaží převychovávat občany,“ dodal Vondráček. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…