Po debatě Witowské napsala své vdova po Josefu Luxovi

07.10.2021 6:43

Předseda ČSSD Jan Hamáček ve středeční debatě na ČT prohlásil, že bývalý předseda lidovců Josef Lux by dnes volil ČSSD. A pořádně to schytal. Od vdovy po Josefu Luxovi Věře Luxové. I když nejen od ní. Další ránu mu zasadil stávající předseda KDU-ČSL a jeden z lídrů koalice SPOLU Marian Jurečka.

Po debatě Witowské napsala své vdova po Josefu Luxovi
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

V České televize proběhla jedna z posledních politických debat. Utkali se v ní šéf hnutí ANO a stávající premiér Andrej Babiš, předseda ODS a kandidát na premiéra koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, Petr Fiala, předseda ČSSD Jan Hamáček, předseda SPD Tomio Okamura, předseda Přísahy Robert Šlachta, za koalici Pirátů a STAN předseda Starostů Vít Rakušan a lídryně uskupení Trikolora - Svobodní - Soukromníci Zuzana Majerová Zahradníková.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v debatě mimo jiné prohlásil, že někdejší předseda KDU-ČSL Josef Lux by dnes volil sociální demokracii.

„Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL, koalice SPOLU vás nereprezentuje, hlas pro SPOLU je hlas pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie hájily rodinné hodnoty. Máme hodně společného a jsem přesvědčený, že kdyby za této situace volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,“ zaznělo od Jana Hamáčka.

A schytal hned několik slovních ran.

Ozval se stávající předseda lidovců a jeden z lídrů koalice SPOLU Marian Jurečka.

„To, co jsi dnes použil, Honzo Hamáčku, v debatě za argumentaci, je hodně za hranou férové diskuse! Po tvém vyjádření mi volala Věra Luxová a teď i napsala za sebe i svou rodinu jasnou reakci! Omluva by myslím byla na místě,“ udeřil Jurečka na Hamáčka.

Poté uveřejnil část e-mailu od Věry Luxové, vdovy po Josefu Luxovi, která se proti slovům Jana Hamáčka jasně ohradila.

„Důrazně odmítám tvrzení pana Hamáčka, že by můj manžel Josef Lux volil ČSSD. Já i moje rodina aktivně podporujeme koalici SPOLU a jako hrdí členové KDU-ČSL vyzýváme všechny lidovce k volbě koalice SPOLU. Program koalice SPOLU je postaven na modelu sociálně tržního hospodářství, který můj manžel vždy podporoval,“ napsala rozzlobená vdova.

Jan Hamáček tvrdí, že by Josef Lux volil ČSSD

Marian Jurečka poté ještě pár slov přidal.

„Josef Lux nikdy nesouhlasil s rozparcelováním ČR mezi Zemana a Klause opoziční smlouvou. Pochop, Jane Hamáčku, že právě proto inicioval vznik Čtyřkoalice, která tomu čelila. Určitě by ČSSD nevolil a už určitě ne tu, která tady ničí naši zemi společně s komunisty a stbákem,“ zaznělo od Jurečky.

Jan Hamáček se dovolával Josefa Luxe

Ale nebyl sám. Další ránu zasadil Hamáčkovi bývalý předseda lidovců Marek Výborný.

„Josef Lux by ČSSD nikdy nevolil! Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Jan Hamáček v ČT lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu. Josef Lux jako ideový otec čtyřkoalice by jistě podpořil projekt koalice SPOLU,“ zdůraznil Výborný.

Skutečností je, že se Josef Lux v roce 1998 opravdu podílel na vzniku tzv. Čtyřkoalice, tedy bloku, který jasně stál proti ODS a ČSSD spojeným v opoziční smlouvě.

Jan Hamáček se dovolává Josefa Luxe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…