Po nehodách vlaků zaplavil internet šílený obrázek Ivety Bartošové. A to byl jenom začátek

22.07.2020 4:40

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s několika manažery Českých drah. Vesměs zkušení odborníci vyjádřili upřímnou lítost nad nehodami, které se v minulých týdnech staly, stejně tak ale nezastírali údiv nad přístupem generálního ředitele ČD Václava Nebeského či uživatelů internetových sociálních sítí.

Po nehodách vlaků zaplavil internet šílený obrázek Ivety Bartošové. A to byl jenom začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jízdenka Českých drah, ilustrační foto

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
Členové představenstev Českých drah a ČD Cargo jednali v půli července o možných příčinách železničních nehod z posledních dnů. I přes existující systém bezpečnostních opatření a program důsledného proškolování strojvedoucích přišlo vedení obou společností s návrhy dalších opatření, která oba největší železniční dopravci přijmou. O jejich zavádění budou jednat na společné schůzce expertní skupiny se Správou železnic a s Ministerstvem dopravy.

Vyšetřování tragických událostí na železnici probíhá, nicméně již nyní lze konstatovat, že na vině nebyl ani nedostatečný odpočinek strojvedoucích, ani jejich nezkušenost.

„I kolega, který při srážce bohužel přišel o život, byl náš dlouholetý a zkušený zaměstnanec. Byla to jeho druhá směna po delším volnu. Je mi velice líto jeho tragické smrti a hluboce cítím s jeho rodinou. Omlouvám se všem cestujícím, kteří byli zraněni. Je to další velké neštěstí a jeho příčiny si zaslouží řádné vyšetření,“ uvedl v prohlášení generální ředitel ČD Václav Nebeský.

A na něho se naše pozornost zaměřila jako na prvního.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22632 lidí

Redakce totiž měla možnost hovořit s jedním z vysokých manažerů ČD, který Nebeského označil přídavnými jmény nezkušený, bojácný, nevýrazný. „Je potřeba někoho silného. Pan kolega Nebeský se podle mého názoru ještě nezorientoval. V minulosti hledal podporu u pana Faltýnka, Ferance, co jsem tak slyšel, v posledních měsících prý obcházel některé bývalé ředitele ČD – prý Kupce, Krtka, Kurucze, aby s nimi konzultoval věci, jelikož o nich nic neví,“ uvedl tento náš zdroj.

Parta kolem Jaroslava Faltýnka prý pomohla Nebeskému k místu

O politickém pozadí jmenování Nebeského do takto vysoké funkce se v kuloárech v souvislosti s Jaroslavem Faltýnkem hovoří dlouhodobě.

Doplňme, že Nebeský je od září 2019 generální ředitel a předseda představenstva Českých drah, v letech 2017 až 2019 náměstek ministryně pro místní rozvoj ČR. Opozice však volbu kritizovala, neboť Nebeského manželka Olga měla na Ministerstvu pro místní rozvoj na starosti odpověď České republiky na návrh auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a holdingu Agrofert.

Tím však pozoruhodnosti na drahách nekončí. Jak uvedl jiný náš zdroj z tohoto prostředí, situace je prý děsivá především na sociálních sítích. „Nám do e-mailu chodí hodně rádoby vtipných obrázků. Především ten, kde je zesměšněná zpěvačka Iveta Bartošová, nám přišel zarážející. Podobných rádoby vtipů je přitom plný Facebook a také Twitter, ale nikdo z celých drah s tím nic nedělá, nepadla snad jediná žádost o stažení, což je zarážející, když tady máme tak dobré a kvalitní tiskové oddělení, které úspěšně živí tolik lidí,“ podivil se tento zaměstnanec ČD.

Obrázky našly ParlamentníListy.cz ještě v pondělí 20. července na Twitteru. Trvalo to asi minutu.

I proto se naše redakce letmo podívala na sociální sítě a podobně nejapných vtipů jsme našli hned několik. Zpěvačku Ivetu Bartošovou nevyjímaje. Doplňme, že k úmrtí Ivety Bartošové došlo 29. dubna 2014 v 11.29 nedaleko jejího bydliště v Praze-Uhříněvsi.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Co s tím?

„Ono se lehko řekne, že dráhy něco podcenily, ale to tak není. Spojů jezdí nespočet, vypravených jsou tisíce denně, zaměstnanců je přes dvacet tisíc, každý se snaží, co může, ale když nepřijde žádná podpora seshora a každý si může dělat nejapný humor na adresu nás, lidí na dráze, jak uzná za vhodné, a nikdo se vás z vedení nezastane, je to strašně nepříjemné,“ uzavřel.

České dráhy připravují své strojvedoucí systematicky a jejich výcvik je delší než 12 týdnů stanovených vyhláškou. Strojvedoucí pak procházejí pravidelnými školeními i v průběhu výkonu svého povolání. Všechna vozidla jsou vybavena registračním rychloměrem, který sleduje průběh jízdy (rychlost a další údaje o jízdě a obsluze). Tyto záznamy jsou následně vyhodnocovány. Je tedy kontrola nad způsobem jízdy strojvedoucího. Dále nejméně dvakrát do roka vykoná s každým strojvedoucím jízdu kontrolor vozby nebo jiný kontrolní pracovník ČD. Podobné kontroly mohou vykonávat i státní orgány. Všichni strojvedoucí se musejí průběžně během roku školit formou on-line školení a navíc musejí dvakrát do roka vykonat pětihodinové školení v učebně. Do povinného školení firma navíc začlenila i výcvik na trenažeru, kterým projde každý strojvedoucí nejméně jednou za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…