Po novém roce to přijde. Rusko a zástupci NATO si sednou k jednomu stolu

27.12.2021 14:30

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov dnes uvedl, že rusko-americké rozhovory o bezpečnostních zárukách, jež Moskva žádá od Washingtonu, začnou hned po ruských novoročních svátcích. Píše to server ČeskéNoviny.cz s odvoláním na agenturu Reuters.

Po novém roce to přijde. Rusko a zástupci NATO si sednou k jednomu stolu
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Prvním oficiálním ruským pracovním dnem po novém roce je 10. leden. Jednání mezi Ruskem a Spojenými státy by se měli zúčastnit ruští diplomaté i vojenští představitelé. 

Jedna ze schůzek by se měla uskutečnit 12. ledna. Svolat ji chce generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg – a to na úrovni Rada NATO–Rusko. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na to konto potvrdil, že Rusko skutečně chce jednat nejen s USA, ale i s NATO.

Rusko vyvolalo znepokojení Západu rozmístěním desítek tisíc svých vojáků v blízkosti hranic s Ukrajinou. Tvrdí však, že se obává o svou bezpečnost kvůli údajné snaze Severoatlantické aliance rozšířit se o tuto zemi a rozmísťovat zbraně v postsovětských státech. Aliance možnost ruského veta budoucího vstupu některé země odmítá s tím, že je právem každého suverénního státu vybírat si vlastní spojence a žádná další země do takového výběru nesmí mluvit.

Vztahy mezi NATO a Ruskem výrazně ochladly po ruské anexi Krymu v roce 2014 a podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Rada NATO–Rusko, která vznikla v roce 2002 a v níž obvykle s ruským velvyslancem při alianci diskutují velvyslanci členských států, byla od té doby svolána jen několikrát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…