Po verdiktu v kauze Čapí hnízdo si oddechlo až několik stovek lidí, soudí ekonom Zahradník

13.09.2019 21:49

Hostem pátečního Interview na ČT24 byl ekonom Petr Zahradník. Vyjadřoval se především k zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo a jaké s tím budou související dopady na Evropskou unii a poskytování dotací. S dnešním verdiktem si prý u nás v poledne oddychlo několik desítek či až stovek lidí s obdobnými problémy. Došlo i na samotný účel dotací. Zahradník podotkl, že jsou prospěšné, jen je třeba posoudit smysluplný účel. Jako příklad jmenoval polskou infrastrukturu. A ohledně brexitu dodává, že si v Bruselu již dokonce přejí, aby Velká Británie už konečně vystoupila a přestala věci nadále komplikovat.

Po verdiktu v kauze Čapí hnízdo si oddechlo až několik stovek lidí, soudí ekonom Zahradník
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ekonom Petr Zahradník

Anketa

Máte důvěru ve Věru Jourovou? (Hlasování od 11.9.2019)

13%
87%
hlasovalo: 9931 lidí
Zahradník v úvodu řekl, že si myslí, že o kauzu Čapí hnízdo se dost zajímali i členové Evropské komise a dnešní rozhodnutí může rozdmýchat debatu o ní. Interpretace celé kauzy dle něj byla nejasná a přinesla České republice pozornost, jelikož to bylo dle něj poprvé, co se v podobné situaci představil takto postavený představitel jedné z členských zemí. „Nicméně, v poslední době není dotyčná osoba sama, v těchto záležitostech i jiné země už v tomto mají v poslední době ‚zářez‘,“ dodává ke kauze a premiérovi Andreji Babišovi.

Lidé se Zahradníka na onu kauzu hojně vyptávali, ten následně reagoval protidotazem, jaké by si oni představovali „čisté řešení“ tohoto problému. Prý se leckdy odpovědi nedočkal, někteří však poukázali na velmi dlouhou dobu posuzování problematiky z hlediska posuzování výkladu evropských předpisů.

„Definice střední a malé firmy, respektive její závislosti na nějaké velké firmě, si myslím, že se až tak výrazně neměnila,“ poukázal Zahradník. Kauza Čapí hnízdo dle něj nebyla v pořádku, avšak na druhou stranu doplňuje, že bychom v České republice byli schopni „při troše pozornosti“ identifikovat možná až několik desítek jiných případů. „Ptám se tedy, jaký je důvod, že se tady řeší tato kauza?“ řekl s tím, že si zřejmě dnes v poledne s verdiktem o zastavení trestního stíhání ve věci Čapí hnízdo „oddychlo“ několik desítek až stovek lidí, kteří řešili obdobné případy.

Co se týká poskytování dotací velkým firmám, tak ve většině zemí Evropské unie jsou přesvědčeni, že by se tak v rámci kohezní politiky dít nemělo. Pár zemí včetně České republiky na tom však zájem má.

Hájení velkých podniků se také Česká republika dopouští i v zemědělské politice. Zahradník vyjádřil otázku, zdali je tato praxe perspektivní i do budoucna, jelikož bychom prý mohli dát šanci i malým zemědělcům.

Došlo i na téma OLAFu, tedy Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Zahradník poukázal, že na základě podnětů OLAFu nedochází příliš často k vratkám dotací. Objem vratek pak má v průměru činit 3-4% všech dotací z dané země.  

Prý je podle Zahradníka správné, aby byl společný evropský rozpočet. Za správné označuje i dotace. Problémy, jimiž se zabýváme, jsou prý „mediálně atraktivní“, na území České republiky se však mělo v předchozím období řešit až nějakých 120 tisíc projektů. Drtivá většina z nich neměla být problémová. S jejich smysluplností už to je horší. Zdali byly projekty smysluplné, k tomu Zahradník uvedl: „Mnohdy ano, mnohdy ne.“ Sledovat by se dle něj měl především účel projektů, jako příklad pak jmenoval Polsko a proměnu tamější infrastruktury. Částky v Polsku prý byly srovnatelné jako v Česku. Až tři pětiny dotací pak mají jít do veřejného a neziskového sektoru. V podnikání je tak získání dotací často nejisté.

Kauza premiéra Babiše prý může v budoucnu při žádání o dotace z EU vyvolat „zadní pachuť“.

Následovalo i téma možné recese. I přesto, že italská a německá ekonomika jsou v problémech, tak objem investic se dostal poprvé na úroveň srovnatelnou s dobou před krizí z roku 2007. Tempo růstu investic navíc výrazně převyšuje tempo růstu evropského HDP.

K brexitu Zahradník řekl, že doufá, že dojde k nějaké gentlemanské dohodě. V Bruselu má dle něho být cítit, že chtějí, aby již Velká Británie vystoupila a nezpůsobovala další komplikace. Zdali je 31. říjen konečné datum odchodu, to si však po předchozích peripetiích již odhadnout netroufl.

Záznam celého pořadu můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…