Po videu s usměvavým Zemanem: I na smrtelné posteli bude kompetentnější než Vystrčil

21.10.2021 20:33 | Ze sítí

Hradní kancléř Vratislav Mynář dnes předložil důkaz, že hospitalizovaný Miloš Zeman je schopen jednat o své vůli – zveřejnil videozáznam, jak v nemocnici prezident podepisuje dokument o svolání nové Sněmovny. Velká čára přes rozpočet těm, kteří už spřádali plány na jeho odstavení. Prezidentovi příznivci se nyní ptají: „Skončí tato operace coby pokus o státní převrat zatčením opozičních politiků?“ Aktivace článku 66 o zbavení prezidenta pravomocí už rozhodně není věcí aktuální.

Po videu s usměvavým Zemanem: I na smrtelné posteli bude kompetentnější než Vystrčil
Foto: Repro CNN Prima NEWS
Popisek: Prezident Zeman podepisuje v nemocnici svolání PSP ČR

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Záběry zveřejněné ve čtvrtek na tiskové konferenci na Pražském hradě dokládají, že předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček referoval o schůzce s prezidentem zcela pravdivě, až sklízel výsměch a obviňování ze lží ze všech stran. Rovněž videozáznam dokládá, že prezident při podpisu listiny o svolání Poslanecké sněmovny jednoznačně vnímal a věděl, co dělá. Podle kancléře Vratislava Mynáře jde o jednoznačnou odpověď na útoky, kterým prezidentská kancelář čelí.

Mynář vysvětlil, že prezidentská kancelář má zákonem přesně stanovenou působnost, která úředníky limituje v možnostech informovat. K tomu předložil exkurz do historie v podobě hospitalizací prezidenta Václava Havla. Jeho léčení je sice dnes některými vydáváno za vzor transparentnosti, ale Mynář dokládal, že informace obvykle pocházely od jeho ošetřujících lékařů, nikoliv od Kanceláře prezidenta republiky. Ta byla už v té době v těchto možnostech zákonem výrazně omezena.

Dále Mynář podotkl, že při hospitalizaci prezidenta Havla v roce 1996 dokonce hradní úředníci původně tajili, ve které nemocnici je prezident hospitalizován. „Už tehdy byly pravomoci KPR striktně omezeny. KPR dodržuje zákony a nadále je dodržovat bude,“ ujistil ředitel prezidentské kanceláře.

Pak se vyjádřil k dalšímu obvinění, že prezident byl manipulován při podpisu dokumentu o svolání Sněmovny a neprojevoval přitom svou vůli. Argumentace vycházela z toho, že podpis byl připojen 14. 10., zatímco lékaři již 13. 10. rozhodli o jeho neschopnosti.

Poté Mynář předložil časovou chronologii, podle které prezident pověřil kancelář přípravou dokumentu již 10. 10., tedy před neschopností, a rovněž si ještě předtím vyžádal přítomnost předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka a dalších svědků.

Vrcholem Mynářovy argumentace bylo očekávané video, které ukazovalo, jak podpis dne 14. 10. probíhal. Prezident ležel na nemocniční posteli, ovšem s Vondráčkem a dalšími zcela normálně hovořil, upozornil, že Sněmovnu svolává na poslední den třicetidenní lhůty, a nakonec vtipkoval s německým příslovím, přesně jak tvrdil předseda Vondráček (a prezidentovými kritiky bylo posléze zpochybňováno). Poslední informace se týkala ceremoniálu k 28. říjnu. Tento ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud prezident nerozhodne jinak.

Záznam prezidenta na lůžku vyvolal celou řadu negativních reakcí, některé jsme představili již dříve. Nyní naopak přinášíme ty, jež v sobě nesou jasný vzkaz těm, kteří nechtěli čekat na prezidentovo uzdravení a zasazovali se o to, aby byl Zeman co možná nejdříve odstaven a jeho muži rezignovali na své funkce.

Novinář a politický analytik Štěpán Kotrba se opírá především do šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Tak kancléř Mynář právě vyvrátil pověsti o neschopnosti prezidenta Zemana vykonávat funkci prezidenta (jako podepisovače listin) i z nemocničního lůžka. Prezident sice zdráv není, ale jeho vtipkování připomíná všem posměváčkům včetně Tchajwance Vystrčila, že i kdyby byl na smrtelném loži, je kompetentnější k vedení státu než on,“ píše.

Před některými senátory a politiky opozičních stran z koalice SPOLU a PirSTAN podle Kotrby nyní stojí otázka, jak se vyhnout zatčení, soudu a uvěznění za trestné činy proti státu jako rozvracení republiky a další. „Příprava trestného činu je totiž trestná také, v druhém odstavci pak přísnější trest následuje, učiní-li tak jako člen organizované skupiny (politické strany) či učiní-li tak v součinnosti s cizí mocí,“ pokračuje.

Hovoří doslova o pokusu o státní převrat. „Jsem zvědav, jestli ‚operace Zeman‘ skončí zatčením některých politiků a zmocněním představitele armády k zajištění státu před státním převratem, anebo zda po tomto skandálu opozice dojde k předčasným volbám dobrovolně,“ komentuje vývoj dění na svém facebooku.

V dalším ze svých příspěvků pak Kotrba kvituje názor nesoucí se v duchu znamého přísloví „kdo chce psa bít, bič si najde“. „Nebrání prezidentovi náhodou podle některého z televizních znalců ve výkonu funkce třeba gynekologické potíže?“ naráží na fakt, že zástupci opozice si vždy něco najdou, aby mohli využít možnosti zbavit Zemana pravomocí.

Jediné, co podle některých může být nyní v případě Mynáře a předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka podrobeno kritice, je to, že při návštěvě Zemana v nemocnici porušili pravidla – neměli u prezidenta roušky. „Tak aspoň že neměli ty respirátory, že jo. Co bychom jinak dělali, proboha!“ neodpustila si rýpnutí do kritiků mediální a politická analytička Irena Ryšánková.

Skutečnosti, že mediální vřava dnes vznikla právě kvůli nenasazeným rouškám, ač záběry slouží jako důkaz přinášející velmi zásadně očekávaná zjištění o prezidentově zdravotním stavu, si všímá také politik Matěj Stropnický. „O čem píše tisk? O těch rouškách. Tak aspoň že tu ústavní krizi máme vyřešenou,“ poznamenává.

Anketa

Je kancléř Mynář dobrý člověk?

41%
34%
hlasovalo: 25131 lidí

Podpora pro prezidenta zaznívá i od někdejšího prvního místopředsedy ČSSD a náměstka ministra vnitra Michala Haška, ten avizuje, že pro aktivaci článku 66 rozhodně hlasovat nebude. „Viděl jsem dnes videozáznam podpisu rozhodnutí pana prezidenta o svolání nové Poslanecké sněmovny v ÚVN z minulého týdne a musím říct jako bývalý zákonodárce v průběhu necelých čtyř volebních období, že vidět další podobný záznam pořízený kolem 8. listopadu, ruku pro aktivaci čl. 66 nezvednu,“ oznamuje.

Je nyní nezpochybnitelné, že prezident je při vědomí. „Je v komunikaci se svým okolím, podepisuje úřední dokument. Namístě je určitě i zpráva lékařského konzilia nikoliv k pracovní neschopnosti, ale ke schopnosti vykonávat pravomoci hlavy státu (což lze i z nemocničního lůžka). Na prvním místě však samozřejmě musí být lidský ohled na pana prezidenta a jeho rodinu,“ zdůrazňuje Hašek přející Zemanovi brzké uzdravení.

Podobně vyznívají i slova šéfa hnutí SPD Tomia Okamury, podle něhož záběry Zemana v nemocnici zcela mění situaci. „Z videa se potvrzuje to, co jsem říkal, že je potřeba lidská citlivost, a z těchto záběrů vyplývá, že v tuto chvíli je nepřijatelné, aby byl prezident zbaven pravomocí,“ konstatuje.

Důrazně odsuzuje v této věci kroky horní komory. „Prezident je prostě nemocný, ale ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto Senátem navrhovaným krokům. Postup Senátu začíná připomínat štvanici. Je namístě přát prezidentovi uzdravení,“ dodává.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zdá se, že i zde může nakonec platit pořekadlo „kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe“. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), jak bylo výše zmíněno, byl terčem všech možných posměšků a osočování ze lží, když přesně před týdnem po návštěvě prezidenta hovořil o tom, že Zeman byl v dobré náladě, vtipkoval a pronášel citáty v němčině.

Právě jeden z oněch citátů, „zeit gewonnen, alles gewonnen“, který Vondráčka z úst Zemana nejvíce rozesmál, může mít pro politickou scénu do budoucna hluboký význam. Tato čtyři německá slovíčka v českém překladu totiž znamenají „získán čas, získáno všechno“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se v této těžké době obrací ke svým spoluobčanům, jež vyzývá k modlitbám za uzdravení prezidenta, který „čelí tlaku mocných“. „Lidem této země svobodně a demokraticky zvolený prezident republiky čelí, oslaben nemocí, obrovské a mocné přesile, která touží za každou cenu usurpovat moc. Ale je tu právě lid této země, který má dobré srdce a na svého prezidenta nezapomíná,“ dodává závěrem muž, kterého prezident Miloš Zeman rád označuje za svůj „štít a meč“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…