Pochmurný obraz dnešní Francie: Přísné zákazy a pytle s mrtvolami

11.04.2020 18:10

Francie patří k zemím, které nemoc covid-19 zasáhla nejvíc. V zemi, která si zakládá na rovnosti, svornosti a bratrství, už zemřelo přes 10 tisíc lidí. Česká režisérka Andrea Sedláčková, která žije ve Francii od roku 1989, vykreslila před českými čtenáři pochmurný obrázek hrdé země.

Pochmurný obraz dnešní Francie: Přísné zákazy a pytle s mrtvolami
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Ve Francii platí přísná pravidla omezující pohyb lidí na veřejnosti. Režisérka v rozhovoru pro server iDNES.cz prozradila, že si lidé musí pečlivě hlídat, kdy vyšli ven, a musí dbát na to, že se na čerstvém vzduchu mohou pohybovat maximálně hodinu. Navíc musí jít o nějakou důležitou cestu, jako nákup v potravinách nebo nutná výprava k lékaři. Policie to kontroluje. A rozdává přísné pokuty ve výši 150 eur, což jsou v přepočtu asi 4 tisíce korun.

Opatření jsou podle ní tak tvrdá, protože si je stát vědom, že francouzské zdravotnictví situaci nezvládá.

„Ten stát není schopný zaručit tu lékařskou péči. Tady už my máme všechna ta lékařská lůžka obsazena, každý den narůstá počet mrtvých a je to vlastně jako dost strašný. Tady bylo dlouhodobě podfinancované zdravotnictví, to se ví. Na jedné straně stát říká lidem, že všichni mají k dispozici lékařskou péči zdarma, ale není schopen to těmi penězi, které má k dispozici, udělat. Tady je málo lůžek a málo lékařů na obyvatele. Pak je tady ta starší věková kategorie. Spolu s Itálií jsou, myslím, Francouzi poměrně dost staří,“ popisuje situaci režisérka.

Francouzi se prý navíc chovali nezodpovědně. Měsíc nebo měsíc  půl museli vědět, že pandemie vtrhne i do Francie, ale nikdo se na to pořádně nepřipravoval. „V Praze už byla karanténa, a tady se pořád lidi tvářili, že se to vyhne Francii. A pak je to, že ačkoli jsou zákazy vycházení, tak ti lidi vycházejí,“ pokračovala v popisu situace Sedláčková. „Já si myslím, že Češi, Němci a vlastně celá ta východní 'Evropa, tam jsou poslušnější obyvatelé,“ dodala.

I prezident Emmanuel Macron lidem říká, že Francie je ve válce s virem. V tom se podobá českému premiérovi Babišovi. Politická opozice teď Macrona nekritizuje. Dokonce i jindy hlasitá opoziční kritička Marine Le Penová mlčí. Všichni vědí, že na kritiku bude čas později.

Teď umírá ve Francii takové množství lidí že se skoro ani nedají organizovat pohřby. Lidé se se svými blízkými ani nemohou rozloučit a tuší, že zemřelí ani nebyli omyti a skončili kdesi v pytli s ostatními lidmi, kteří nemoci podlehli.  

A lidé si kladou otázky, proč Francie posílala miliony masek do Číny, proč nemá dostatek vlastních domácích výrobních kapacit a tak podobně.

Popsala, jak je to s nošením roušek ve Francii.

„Tady pomalu lidi nemají doma ani jehlu a nit. Tady se prostě všechno vyhazuje. A hlavně tady je takové povědomí, že ta rouška k ničemu není. Já jsem si je udělala, ušila jsem si je i pro svoje děti, ale ony se mi smějou a nechtějí je nosit, protože tady slýchávají, že ta rouška k ničemu není,“ prozradila režisérka.

Má za to, že to, že si Češi ušili roušky sami, může být pozůstatek z doby socialismu, kdy se v obchodech dalo koupit jen minimální množství zboží a lidé byli zvyklí, že si musí něco ušít sami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…