Pochvala Putinovi od českého přítele: On možná té válce, co všichni kolem chtějí, přece jen zabrání

05.12.2014 10:28

Projev, který včera pronesl ruský prezident Vladimir Putin před zákonodárným tělesem Federálním shromážděním, zhodnotil pro server rádia Hlas Ruska zakladatel společnosti Přátelé Ruska v České republice, bývalý člen horní a dolní komory českého parlamentu advokát Jiří Vyvadil. Pochvalnými slovy na adresu ruského prezidenta při tom nešetřil.

Pochvala Putinovi od českého přítele: On možná té válce, co všichni kolem chtějí, přece jen zabrání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Vyvadil zkraje rozhovoru přiznal, že jenom málokdy čekal s takovou netrpělivostí na projev kohokoliv. Nedávno totiž přišel slovenský premiér Robert Fico s tím, že má z německých kruhů zaručenou informaci, že se připravuje válka většího rozsahu, tj. v kontextu USA – Rusko. Sám prý cosi takového rovněž pociťoval. Vedly ho k tomu výroky předních představitelů NATO, unijních ministrů zahraničí či německé kancléřky Angely Merkelové, které budily dojem, že Rusko snad už zítra bude bombardovat Berlín, což prý nápadně připomíná rétoriku USA těsně předtím, než nastalo „nestoudné bombardování Srbska či vylhaná válka v Iráku, která dnes přivedla ke světu „Islámský stát“.

„V tomto smyslu asi nepotřebovali odpověď jenom Rusové, ale i lidé na celém světě. Každý normální člověk totiž chápe, že Západ a jmenovitě Obama, Merkelová chtějí vyprovokovat Rusko k vojenské akci, která by přerostla minimálně v regionální konflikt,“ konstatuje Vyvadil.

Žádné zívání, přivírání očí ani spaní ve stoje à la Karel Schwarzenberg

Samotný projev Vladimira Putina se podle něj opět ukázal silným, sebevědomým, ale zároveň moudrým. Ruský prezident se prý nenechal zatáhnout do smyčky dramatické reakce na verbální útoky Západu. V podstatě klidně a nevzrušeně v několika minutách zkonstatoval, že vojenské podmanění Ruska není reálné a všichni by si měli uvědomit, jak takové pokusy v minulosti dopadly.

Vyvadil dále uvedl, že plně chápe, že Vladimir Putin znovu opakoval pozici Ruska k Ukrajině a dává mu v tom za pravdu. Přesto je údajně dobré, že ruský prezident přistupuje k problémům s nadhledem, vidí mimo jiné v Západu partnera a nenechává si vnutit protizápadní rétoriku. „Jakoby ani neslyšel ty momentální útoky Merkelové, Tuska, McCaina, Bidena či Obamy,“ podotýká Vyvadil.

Celý Vyvadilův komentář k přečtení ZDE

„Nezaznamenal jsem jediné zívání, jediné přivření očí, což je, zejména u nás, kdy Karel Schwarzenberg spí i ve stoje, zcela obvyklé. Z toho pro mne jednoznačně vyplývalo, že hlava státu určuje, kde jsou problémy, a naznačuje, jak je v pohodě řešit,“  přidává Vyvadil další poznatky.

Válka možná přece jenom nebude 

„Zkrátka a dobře: Silný, pragmatický, vyvážený a pro Rusy nepochybně posilující a i pro lidi dobré vůle ve světě povzbuzující a uklidňující. A já jsem si řekl, že se možná té válce, po které Obama, Merkelová, Biden, Mc Cain a Tusk tak volají, přece jenom podaří zabránit," uzavírá Vyvadil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…