Podle Filipa Drahoš nemá potřebnou politickou praxi

26.01.2018 17:22

Předseda KSČM Vojtěch Filip při dnešní volbě prezidenta uvedl, že Jiří Drahoš nemá politickou praxi, kterou bude prezident potřebovat. Filip to tvrdí s ohledem na situaci kolem brexitu, kdy bude česká strana vyjednávat o podmínkách pro krajany žijící ve Velké Británii. Filip to řekl ČTK v Českých Budějovicích, kde odevzdal svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb. Stejně jako v prvním kole podpořil Miloše Zemana.

Podle Filipa Drahoš nemá potřebnou politickou praxi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Filip se domnívá, že prezident se bude na vyjednávání podmínek pro Čechy žijící v Británii podílet. Se zástupci Británie dojednává podmínky jejího odchodu z Evropské unie společný vyjednávací tým EU, jeho mandát vychází z priorit stanovených jednotlivými členskými státy. Posuny v jednání schvalují lídři unijních zemí. Britský ministr zahraničí Boris Johnson loni v září při návštěvě Prahy ujistil, že Británie i po svém odchodu z EU zajistí zachování práv evropských občanů na svém území.

Drahoš Filipa i v televizní debatě „trochu zklamal“, řekl šéf komunistů. „Spíš mě zarazily některé věci, které on nevnímá jako akutní pro Českou republiku. V tomhle ohledu mám strach, že každé zaškobrtnutí nebo nevyjádření se včas může pro nás znamenat poměrně složitou dobu,“ uvedl Filip.

Dodal, že jej zklamal názor lidí, kteří tvrdili, že není rozhodující, kdo prezidentský úřad bude zastávat. Filip se domnívá, že právě například s ohledem na vystoupení Velké Británie z Evropské unie získává pozice českého prezidenta na významu. „V červnu to budou dva roky od brexitu. Kroky, které dělá Británie, zatím nesměřují k tomu, že by těch 100.000 občanů České republiky tam žijících mělo stejná práva a povinnosti jako Britové. A na vyjednávání smluv s Británií bude potřeba hodně praktické politiky,“ uvedl Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…