Podle šéfa NATO mohou do Aliance vstoupit další státy

05.09.2014 12:18

Severoatlantická aliance ponechává otevřené dveře těm zemím, které se jejími členy chtějí stát a jsou také schopné zvládnout odpovědnost plynoucí z členství. Na začátku druhého dne jednání summitu NATO ve velšském Newportu to prohlásil generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen.

Podle šéfa NATO mohou do Aliance vstoupit další státy
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Potvrzení alianční politiky přišlo na summitu ve chvíli, kdy obnovený zájem o členství ve vojenském uskupení dává najevo Ukrajina. Už summit NATO v Bukurešti v roce 2008 dal najevo, že tato země má možnost se spojeneckou zemí stát, Kyjev ale v minulosti dával přednost tomu, aby nebyl součástí žádného vojenského bloku.

V důsledku nynější krize na východě Ukrajiny, kde se do bojů podle NATO i ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zapojují tisíce ruských vojáků a techniky, bude o obnovení zájmu o vstup do Aliance jednat ukrajinský parlament. Zřejmě ale až po předčasných volbách plánovaných na říjen.

Ruský ministr zahraničí už varoval před vstupem Ukrajiny do NATO

Proti případnému vstupu Ukrajiny do NATO ostře protestuje Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov Alianci ve čtvrtek přímo varoval, aby Kyjevu členství nenabízela. Ukončení ukrajinské neutrality by podle něj mohlo „ohrozit mezinárodní porozumění".

NATO ale už ve čtvrtek dalo jednoznačně najevo, že hodlá s Ukrajinou úzce spolupracovat a pomůže jí s reformami bezpečnostního sektoru.

Nejen Ukrajina ale bude tématem dnešního jednání lídrů zemí NATO. Kromě změněné bezpečnostní situace v Evropě dnes Rasmussen připomněl také rostoucí nebezpečí v Iráku a Sýrii představované takzvaným Islámským státem (IS), či řadu krizí na jih od Evropy.

„Na nejrůznější výzvy musíme odpovědět jednotně a silně. Musíme zajistit, aby NATO zůstalo připravené, schopné a ochotné bránit všechny spojence před každým ohrožením," prohlásil. Několikrát připomněl atlantickou vazbu, tedy spojenectví evropských zemí s USA a Kanadou.

Výdaje na obranu je potřeba zvýšit

K tomu je podle něj potřeba zastavit propad obranných rozpočtů, zdůraznil generální tajemník NATO. Právě na nízké výdaje evropských členů na obranu si v minulých měsících opakovaně stěžovaly Spojené státy. Podle britského premiéra Davida Camerona je potřeba vrátit se k výdajům na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu při závazku 20 procent z této částky na obranné investice.

Podle Rasmussena, pro kterého je nynější summit ve funkci posledním, by dnes mělo NATO také posílit své svazky s klíčovými partnery. V souvislosti s krizí okolo IS je často zmiňováno například Jordánsko.

Prezidenti a premiéři osmadvaceti aliančních států o bezpečnostních výzvách současnosti diskutovali ve čtvrtek večer u večeře na hradě v Cardiffu. Dnes před zahájením formálního jednání měli možnost sledovat průlety nadzvukových letadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…