Podle žalobce v kauze Nečasové a rozvědky je Pohůnek v těžké pozici

14.01.2015 15:23

Těžkou pozici má podle státního zástupce bývalý pracovník Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Pohůnek obžalovaný v případu někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Některé otázky Pohůnek nevyjasnil, řekl novinářům žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje.

Podle žalobce v kauze Nečasové a rozvědky je Pohůnek v těžké pozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Zpravodajec ale tvrdí, že se mu těžko vysvětluje práce Vojenského zpravodajství žalobcům, kteří jí prý nerozumí. Pohůnek je dnes vyslýchán u Obvodního soudu pro Prahu 1, Nečasovou žalobci viní ze zneužití rozvědky.

Bajger řekl, že Pohůnek po výslechu odpovídal na jeho otázky a po polední přestávce se budou ptát advokáti. "Myslím si, že má poměrně těžkou pozici. Řekl bych to takto: My některé otázky považujeme za nezodpovězené," uvedl. Nic překvapivého prý nezaznamenal. "Obecně trestná činnost byla popřena ze strany obžalovaných, v podstatě vyšli s určitým novem u hlavního líčení, ale s tím, které jsme očekávali," dodal.

Pohůnek tvrdí, že případ měli prověřovat proškolení policisté

Podle Pohůnka žalobci práci zpravodajců nerozumí. "Je zřejmé, že nemají naprosto žádné povědomí o formách a metodách práce služby a vnitřním řízení. Pak se velice těžce může reagovat na jakési jejich domněnky nebo představy," řekl novinářům. Podle něj měli případ prověřovat příslušní policisté proškolení ve zpravodajské činnosti, jejichž práci dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Podobně funguje odbor vnitřní kontroly i u ostatních tajných služeb – Bezpečnostní informační služby a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Všichni obžalovaní vinu odmítli

Nečasová má již výslech za sebou, stejně jako další dva obžalovaní, bývalí šéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Shodně vinu odmítli. Výslechy se vedou od pondělí za zavřenými dveřmi kvůli utajeným informacím. Čtveřici hrozí až pětileté vězení za zneužití pravomoci. Nečasová k soudu dnes nepřišla, od úterý je z jednání omluvená. Vojenští důstojníci se jednání účastní. Pohůnek začal hovořit k soudu v úterý odpoledne a vyjádřil se jen k části obžaloby. Zbytek komentuje dnes.

Pohůnkem se uzavře úvodní část hlavního líčení, při které se obvinění vyjadřují k obžalobě. Následovat budou výslechy svědků. Soudkyně Helena Králová původně předvolala na dnešní odpoledne první dva. Jedním z nich měl být bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Nakonec je ale z časových důvodů odložila na jiné termíny. Bajger uvedl, že ve čtvrtek, kdy skončí první kolo hlavního líčení a pak se bude odročovat na další termín, má přijít několik svědků s utajovanou totožností. Jsou to pracovníci VZ. Rovněž jejich výslech se odehraje za zavřenými dveřmi a zřejmě ani nevstoupí do jednací síně, protože budou vypovídat přes mikrofon z jiné místnosti.

Svědectví Nečase a jeho exmanželky bude přesunuto na příští termíny

Hlavní líčení je zatím nařízené do čtvrtka. Původně měl tento týden vypovídat také manžel Nečasové, expremiér Petr Nečas, a jeho bývalá manželka Radka. Právě Radky Nečasové se týkalo údajné sledování. Podle obžaloby zneužila v roce 2012 tehdy Jana Nagyová rozvědku k jejímu sledování, když šéfovala Nečasově kabinetu. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Vzhledem k tomu, že se výslechy obžalovaných protáhly, Králová Nečase a jeho exmanželku odvolala. Podle žalobce Rostislava Bajgera na jejich svědectví dojde až v příštích termínech.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečasová zatím s novináři nehovořila, mluvil za ni jen její advokát Eduard Bruna. Vojenští důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Například Kovanda již dříve v rozhovoru s ČTK uvedl, že se nejednalo o sledování, ale zpravodajci prověřovali podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Zadání prý mířilo z "nejvyšších míst" a akce byla tzv. kontrasledováním. Páleník také již dříve uvedl, že Nečas údajně o sledování věděl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

18:34 Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

Umělkyně Kateřina Olivová opět budí kontroverze. Tentokrát po internetu koluje video, jak celá obnaž…