Podpora pro Ukrajinu: Slábne. Průzkum ukázal, jak moc

10.12.2022 20:30

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) představilo dva průzkumy, které ukazují, jak se v průběhu půl roku proměnil pohled českých občanů na válku na Ukrajině, respektive na otázku, zda je dobré Ukrajincům trpícím válkou pomáhat.

Podpora pro Ukrajinu: Slábne. Průzkum ukázal, jak moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny na Václavském náměstí

Srovnání dvou průzkumů CVVM – z jara 2022 a z podzimu  2022 – ukazuje, jak se proměnila ochota českých občanů pomáhat Ukrajincům, na které dopadají hrůzy války.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
V dubnu 2022 24 % dotázaných rozhodně souhlasilo s tím, že Ukrajincům je třeba pomoct. Dalších 34 % dotázaných s tímto názorem spíše souhlasilo. 20 % dotázaných v dubnu vyjádřilo názor, že Ukrajincům by se spíše pomáhat nemělo. A 15 % vyjádřilo názor, že by se Ukrajině rozhodně pomáhat nemělo. Ostatní nevěděli nebo nechtěli odpovídat.

V říjnu 2022 se tyto nálady posunuly. V neprospěch názoru, že Ukrajincům je třeba pomáhat.

Na podzim 14 % dotázaných vyjádřilo názor, že by se Ukrajincům rozhodně pomáhat mělo. Dalších 28 % je přesvědčeno, že by se jim pravděpodobně pomáhat mělo. Dalších 28 % mínilo, že by se Ukrajincům spíš pomáhat nemělo. A dalších 20 % bylo přesvědčeno, že by se Ukrajincům rozhodně pomáhat nemělo. Ostatní nevěděli nebo nechtěli odpovídat.

Ten, kdo má zájem, může Ukrajině zkoušené válkou pomoct i dnes, a to přes stránky Ministerstva práce a sociálních věcí nebo přes neziskovou organizaci Člověk v tísni nebo přes Velvyslanectví Ukrajiny v ČR.

Pomoc Ukrajině

Favorit prezidentské volby, šéf hnutí ANO Andrej Babiš už od léta naznačuje, že je správné, že Česká republika Ukrajině pomohla, ale teď už jí pomohla dost a vláda Petra Fialy (ODS) by se měla v časech krize starat především o české občany.

„Nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní. My jsme dodávali zbraně a Putina jsme zastavili. Chtěl obsadit celou Ukrajinu, to se chválabohu nepovedlo. A v tuto chvíli myslím, že Evropa pomáhá Ukrajině, dodává jim tam zbraně plno zemí, ale my už jsme dodali za 3,5 miliardy a naše vlastní armáda taky není v moc dobrém stavu,“ citoval expremiéra Babiše Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…