Podraží všechno jídlo, varuje analytik. Potravinová krize dorazí i do Česka

02.09.2012 17:27

Ceny potravin rostou a jejich růst ještě není u konce. Na vině jsou sucha a špatná úroda v USA, Číně a Indii. Dražší potraviny však nenadělají vrásky jen běžným spotřebitelům, ale možná také ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (oba TOP 09).

Podraží všechno jídlo, varuje analytik. Potravinová krize dorazí i do Česka
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

V USA, částech Číny a Indie panují sucha, čímž výrazně trpí plodiny prakticky všeho druhu. Svět obchází strašidlo potravinové krize a její přízrak se pomalu, ale jistě blíží i do Česka. Projeví se především vzrůstem cen potravin u nás. Informuje o tom server Týden.cz. Zemědělský analytik Petr Havel tvrdí, že zdraží prostě všechno.

Špatná zpráva pro vládu

Média již minulý týden informovala o tom, že stouply ceny vepřového i kuřecího masa. Lidé se však musí připravit i na růst cen vajec nebo pšeničné mouky, která má napříště stát až o čtvrtinu více. Co to bude znamenat pro klasickou rodinu se dvěma dětmi? Analytik GE Money Bank Petr Gapko uvádí, že jen za maso si domácnosti zaplatí až o tři tisíce korun víc za rok. Své propočty opírá o údaje Českého statistického úřadu zachycující spotřebu masa.

"Očekáváme, že vyšší ceny potravin by mohly způsobit zvýšení inflace až o jeden procentní bod," uvedl Gapko. Je to ale jen hrubý odhad, protože finální inflace bude ovlivněna i cenou ropy a kurzem koruny k dolaru a euru, což může růstem cen hodně zamíchat, dodal.

To by mohlo udělat velké starosti ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi a ministrovi práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi. Pokud by totiž inflace přesáhla pětiprocentní hranici, byla by vláda ze zákona nucena provést mimořádnou valorizaci penzí. V tuto chvíli se inflace pohybuje okolo tří procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…