Podvod proti Trumpovi? Přes víkend vyrobí podvodné hlasy, bojí se Dušan Neumann

04.11.2020 8:27

Pensylvánské problémy a nejasnosti ohledně hlasů poslaných poštou pro ParlamentníListy.cz komentoval novinář žijicí právě v tomto státě, Dušan Neumann. Donald Trump se podle něho obává, že kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu v Pensylvánii by ho volebními podvody o vítězství připravit pošťáci.

Podvod proti Trumpovi? Přes víkend vyrobí podvodné hlasy, bojí se Dušan Neumann
Foto: Repro ČT
Popisek: Dušan Neumann

V Pensylvánii hlasovalo poštou celkem 2,5 milionu Američanů. Vedou se spory například o to, zda měli sčítači upozorňovat voliče, případně jejich partaje, že jejich hlas nebyl náležitě podán (formulář byl poslán bez náležité obálky nebo na ní chyběl podpis).

Ale to není to jediné, co Donaldu Trumpovi na hlasování v tomto státu vadí. Jde i o to, že dle rozhodnutí Nejvyššího soudu Pensylvánie se musí do hlasování započítat i hlasy, které do volebních center dojdou později. Právě proto Trump zřejmě prohlásil, že se mu volby snaží ukrást.

VÝSLEDKY PODROBNĚ SLEDUJEME ZDE

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
Pro ParlamentníListy.cz vysvětlil situaci Dušan Neumann: „Problém s dopočítáváním hlasů, který tak popudil Trumpa, že z politického hlediska neuváženě začal mluvit o ukradených volbách: V říjnu rozhodl Nejvyšší pennsylvánský soud, že do výsledků musí být započítány i volební lístky došlé do volebních center tři dny po volbách, tedy do 19.00 6. listopadu, i kdyby bylo razítko s datem odeslání nečitelné.

Severní Karolína prodloužila platnost poštou doručených volebních lístků až na 9 dní (razítka musí být čitelná). Jelikož pošťáci jsou odborově organizovaní státní zaměstnanci, většinou volící demokraty, nabízí se několik scénářů jak úspěšně fixlovat. V případě velké rozdílu v hlasování – přes 10 % by podvody nehrály roli, ale v případě půl procenta by mohla dobře zorganizovaná skupina přes víkend vyrobit dost podvodných lístků, aby zvrátila volby.“ Proto je podle něho současný prezident rozčilen a nebere si ve vyjadřování servítky.

Jak jsme již zmiňovali, Pensylvánie má ve volbě prezidenta 20 volitelů, Severní Karolína 15 a nejedná se tak o státy, které by si kandidáti mohli dovolit jen tak ztratit. V Severní Karolíně zatím podle televize Fox News vede těsně Donald Trump o více než 75 tisíc hlasů a sečteno je 94 % hlasů. Zbývá přibližně 350 tisíc hlasů k sečtení. Pensylvánie je zatím s 64 % sečtených hlasů nejasná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…