Podvody azylantů ve Švédsku: Nejdřív musí zaplatit asi 60 000 švédských korun a potom...

13.12.2017 7:07

Získat povolení k pobytu ve Švédsku je pro mnoho žadatelů o azyl životním snem. Jen málokterá země v Evropě nabízí přistěhovalcům takové benefity. Jak však nyní bylo odhaleno, zdaleka ne všichni „uchazeči o lepší život“ si počínají v souladu s dobrými mravy.

Podvody azylantů ve Švédsku: Nejdřív musí zaplatit asi 60 000 švédských korun a potom...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Nemalý počet migrantů je schopen pro získání azylu v evropských zemích udělat doslova cokoli. Zejména se to týká Švédska, které nabízí přistěhovalcům nadstandardní podmínky a často je v rámci sociálního systému upřednostňuje před domácím obyvatelstvem. Před několika dny ParlamentníListy.cz informovaly o praxi v desítkách švédských obcí, které v seznamu čekatelů na sociální bydlení umožňují nově příchozím „přeskočit“ Švédy, kteří čekají na byty dlouhé měsíce i roky

Stejně tak je již od letošního léta potvrzeno, že až 80 % údajně nezletilých žadatelů o azyl švédským úřadům lhalo o svém věku. Výzkum Národní agentury pro forenzní medicínu prostřednictvím sofistikovaného testování na téměř 2500 těchto migrantech odhalil, že si s cílem snadněji získat azyl vymýšleli. A jelikož jich od začátku migrační krize přišlo do země celkově asi 35 000, představuje tento problém pro Švédsko značnou zátěž.

Jak se ale ukazuje, lžou a podvádějí nejen mladiství žadatelé o azyl, ale i dospělí všech věkových kategorií. Jak píše server Fria Trider, podle zjištění švédského veřejnoprávního rádia si jeden z úspěšných žadatelů o azyl „přivydělává“ tím, že prodává za 60 000 švédských korun (asi 150 000 českých korun) smyšlené příběhy, které prý zaručeně uspějí při zdůvodnění žádosti o azyl. Reportérům rádia se dokonce podařilo vypátrat konkrétní migranty, kteří muži zaplatili.

Ačkoli je švédský migrační systém velmi štědrý, žadatel o azyl musí důvody k udělení pobytu v zemi řádně zdůvodnit. V opačném případě je deportován, což se sice švédským úřadům, stejně jako jiným úřadům v evropských zemích nedaří, ale to je zase jiný příběh. Reportér rádia předstíral, že je Íránec a chce svému bratrovi zajistit pobyt ve Švédsku. Od podvodníka po zaplacení požadované sumy obdržel kompletní „scénář“ smyšleného příběhu.

Ten byl postaven na fikci, že se kriticky stavěl k íránskému režimu a hrozilo mu vězení. „Tento příběh na 100 % uspěje, tím si můžete být jistí,“ sdělil šikovný obchodník reportérovi, který zjistil, že minimálně tři další migranti získali azyl v zemi díky tomuto podvodu. Jeden z nich měl například psát dlouhá léta kriticky laděné blogy o vládě. Před odchodem do Švédska tento blog s pomocí nejmenovaného podvodníka aktualizoval a to mu stačilo k získání azylu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…