Pohádka o hodné mamince Angele. Netradiční gratulace Reflexu kancléřce k významnému světovému ocenění

09.12.2015 22:08

Německá kancléřka Angela Merkelová je podle časopisu Time osobností roku 2015. Kvůli tomu, jak se v pozici nejmocnější političky Evropy chová vůči uprchlíkům. Zdá se, že modrá kancléřka poráží xenofoby a svou otevřeností má šanci porazit Islámský stát. Takhle by končila pohádka, ale Reflex.cz si klade otázku, zda nás nakonec nečeká spíš horor.

Pohádka o hodné mamince Angele. Netradiční gratulace Reflexu kancléřce k významnému světovému ocenění
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Angela Merkelová se stala osobností roku 2015. Druhé místo však patří vůdci Islámského státu Abú Bakr Bagdádímu. A právě před ním prchá mnoho uprchlíků, které kancléřka donedávna vítala s otevřenou náručí. Působí to až trochu ironicky.

Ale zpět ke kancléřce „s lidskou tváří“, která prý ukazuje světu to lepší v Evropanech. Sama pochází z východního Německa a většinu života prožila v autoritářském komunistickém režimu. Po jeho pádu začala v politice pomalu stoupat a posledních deset let řídí Německo.  

Jelikož sama vzešla z „temného lesa totalitního státu“, tuší, čemu všemu musejí čelit ti, kteří prchají z Blízkého východu. Jako dcera protestantského pastora otevřela své srdce uprchlíkům a chtěla pomoci těm, jež prchají před válkou. Až sem to vypadá jako pohádka.

„Dobro zvítězilo nad zlem, milosrdná německá kancléřka porazila vůdce krutého Islámského státu i prostořekého zlořáda, který by rád uchvátil Bílý dům,“ píše server. Faktem však je, že do Německa už docestoval milion uprchlíků a mnoho z těch, kterým byla zamítnuta žádost o azyl, odmítá opustit Německo. Vzhledem k tomu, že milion zdaleka není konečné číslo, nesledujeme možná ani tak pohádku, ale spíše horor. Záleží na tom, jak se uprchlíci zachovají dál.

Německá kancléřka od svých lidí žádá mnoho, když po nich chce, aby překonali svůj strach a chovali se lidsky. Její CDU/CSU se stále těší obstojné podpoře voličů a první dáma Evropy na nadcházejícím sjezdu strany oznámí, za bude chtít svůj post obhájit i počtvrté. Podaří se jí pohádku dovést k dobrému konci?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…