Pokrytectví? Když byl Feri od krve...

26.05.2021 20:24

Bývalý předseda Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk se vyjádřil ke kauze zneužívání mladých dívek poslancem Dominikem Ferim (TOP 09). Zdůraznil, že ženy mají mnohdy možnost se proti sexuálnímu obtěžování bránit a nemusejí pasivně vyčkávat, až za ně záležitost vyřeší někdo jiný. K Feriho aféře se vyjádřili i jeho straničtí kolegové, velká podpora zní zatím od Karla Schwarzenberga. Šéfredaktor Mladé fronty Jaroslav Plesl pak poukázal na často dvojí metr ze strany zahraničních médií. Zatímco nejnovější Feriho kauzu přehlížejí, dva roky starou událost, kdy poslance zbili na koštu vína v Boršicích, servírovala jako bombu v podobě rasistického útoku.

Pokrytectví? Když byl Feri od krve...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
Politik Tomáš Pajonk pevně doufá, že jedním z hlavních dopadů celé kauzy „Feri“ bude, že si ženy nenechají chování zmíněné v reportáži líbit a nebudou ho podporovat ani omlouvat. „Mladí muži celkem jasně vidí, ‚who gets the bitchez‘, a pokud ‚bitchez dávají oplzlým parchantům‘, pak je model jasný,“ zmiňuje na svém facebooku, že jistá obezřetnost by i ze strany mladých mužů neměla chybět.

Zmiňuje jednu z televizních reportáží, která se tématu sexuálního obtěžování věnovala. Ta problematiku ilustruje například na situaci, kdy ve vlakovém kupé ženu proti její vůli muž hodinu osahává.

Zde Pajonk soudí, že nečinná reakce ženy je v takovém případě špatná. „Pokud se něco takového komukoliv děje, musí minimálně odejít, musí mít sebeúctu k tomu, aby si nenechal líbit něco, co je mu extrémně nepříjemné,“ míní.

Samozřejmě tím neomlouvá chování odmítnutého muže, jelikož vyřčené ne je prostě ne. „Xkrát jsem si ho zažil a není to něco, z čeho se hroutí pro chlapce svět, a musejí se to naučit zvládnout,“ poznamenává.

Jeho hlavní myšlenkou je, že si ženy v mnoha případech nemusejí nechat takové jednání líbit. „Připomínám jen, že ženy mají značný vliv na chování mužů a nejsou pasivními objekty bez obrany a moci, které musejí čekat, až to za ně vyřeší ‚společnost‘,“ uzavírá Pajonk.

Na údajná svědectví, že se měl poslanec Dominik Feri (TOP 09) dožadovat sexu s mnohými studentkami a obtěžovat je nevhodnými návrhy, upozornily v minulém týdnu ParlamentníListy.cz. Feri se tento týden omluvil za nevhodné chování, nařčení ze sexuálního násilí však odmítá.

V reakci na tato závažná nařčení také oznámil, že do konce tohoto týdne rezignuje na poslanecký mandát a nebude kandidovat v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Na názor týkající se Feriho aféry byli redakcí iDNES.cz dotazováni někteří jeho straničtí kolegové. Zatímco většina volila zdrženlivější přístup, dokud se do kauzy nevnese více světla, překvapil čestný předseda Karel Schwarzenberg, který neváhal vystoupit na poslancovu obhajobu. „Je to normální,“ hájil jeho chování.

Původní zdroj ZDE.

Ostřejší rétoriku zvolil eurosposlanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. V případě, že se potvrdí Feriho obvinění ze sexuálního násilí, požaduje jeho potrestání. „Stále bojujeme v rovině slovo proti slovu. Ale v případě, že se svědectví ukážou jako pravdivá, měl by být podle hesla padni, komu padni, spravedlivě potrestán,“ uvedl Pospíšil.

Novinář Plesl se zaměřil na to, jak k poprasku kolem osoby poslance Feriho přistupují média v zahraničí. Konkrétně pak bruselský zpravodajský server Politico.eu, který k jeho překvapení na svém webu nezveřejnil ani zmínku o obvinění, jemuž český zákonodárce nyní čelí.

Zato když v dubnu 2019 došlo na koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku ze strany dvou mužů k útoku na Feriho, který pak skončil s řeznou ránou v nemocnici, již si způsobil o parapet, přišel server Politico se šokující informací o rasově motivovaném útoku na českého poslance.

Server navíc článek vystupňoval do extrému připojeným ilustračním obrázkem zasahujících těžkooděnců. „Vzhledem k tomu, jak to tehdy bylo, jde o manipulaci jako prase. Kdyby teď náhodou napsali o Feriho sexuálních aktivitách, zřejmě by k tomu dali obrázek Billa Cosbyho, aby byli v lajně,“ zmínil Plesl jméno amerického herce, jenž byl obviněn hned z několika sexuálních trestných činů.

„Nejnovější vývoj soudruzi z Politica logicky odmítají sledovat. Přesně tenhle dvojí metr elitářských médií vytváří onu slavnou ‚rozdělenou společnost‘,“ konstatoval závěrem novinář.

 

Případem Feriho se zabývá již policie. „Z úřední povinnosti jsme se začali zabývat informacemi, které dnes uvedly sdělovací prostředky k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ sdělila v úterý na svém twitteru.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …