Pokud neumíráte, nedostanete milost, potvrdil znovu prezident Zeman

25.12.2014 20:44

Exprezident Václav Havel udělil v roli českého prezidenta celkem 862 milostí, Klaus 412 a současný prezident Miloš Zeman pokračuje v tomto trendu uskromňování se při udělení milostí. Letos neudělil ani jednu, ačkoli měl Ministerstvem spravedlnosti doporučeny tři případy ke kladnému vyřízení.

Pokud neumíráte, nedostanete milost, potvrdil znovu prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle informací serveru Aktuálně.cz se prezident Miloš Zeman rozhodl letos neudělit vůbec žádnou milost, ačkoli mu ministryně spravedlnosti doporučila kladné stanovisko ve třech případech. Jen pro lepší představu je třeba dodat, že ročně chodí od odsouzených lidí tisíce žádostí o milost. Zatímco prezident Václav Klaus posuzoval milosti se svými spolupracovníky sám, Václav Havel a Miloš Zeman převedli tento úkol na Ministerstvo spravedlnosti.

Žadatelé mají poškozený mozek, ale smrt jim bezprostředně nehrozí

Prezident Miloš Zeman dal krátce po nástupu do úřadu najevo, že udělování milostí hlavou státu považuje za monarchistický přežitek a bude je udělovat jen ve zvlášť závažných případech, kdy budou odsouzenci těžce nemocní a bude jim zbývat pár měsíců života. Tato podmínka podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyla naplněna v žádném ze tří zmíněných případů, takže milosti uděleny nebyly.

„První případ se týkal muže, který je po autonehodě dlouhodobě upoutaný na lůžko. Má poškozenou míchu, mozek a trpí demencí. Podle soudního znalce není schopný porozumět trestnímu řízení, které proti němu bylo vedeno, a dokonce sám žalobce žádal pro muže milost,“ informoval server. Hrad ale trvá na tom, že mu bezprostředně nehrozí smrt, takže milost nedostane.

Druhý žadatel se také zranil při autonehodě, když řídil pod vlivem drog. Současně však touto jízdou zabil další osobu, a protože ani jemu nehrozí brzký skon, milost se nekoná. Třetí žadatel je poměrně nemocný, ale podle Ovčáčka se jeho zdravotní stav může do budoucna zlepšit. Tvrdí to alespoň lékaři, takže ani tato žádost nebyla kladně posouzena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…