Pokud nevyčerpáme evropské dotace, rezignuji, prohlásil Josef Dobeš

04.01.2012 19:39

V posledních dnech rezonuje v médiích téma čerpání evropských dotací na ministerstvu školství pod vedením Josefa Dobeše (VV). Ministr zdůrazňuje, že za čerpání peněz ručí hlavou, pokud se mu dané prostředky nepodaří vyčerpat v konečném termínu, je připraven rezignovat na svou funkci. Prohlásil to ve středu v Interview24. Řeč přišla i na majetkové vyrovnání státu a církví. Věci veřejné ho podle Dobeše blokují proto, že není zřejmé, odkud se na vyrovnání vezmou peníze.

Pokud nevyčerpáme evropské dotace, rezignuji, prohlásil Josef Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Dobeš se v pořadu opakovaně a velmi důrazně ohrazoval proti tomu, že by jeho úřad neusiloval o rychlejší čerpání dotací Evropské unie a také proti nařčením, která proti němu vznesl bývalý úředník ministerstva Jan Vitula (TOP 09). Dobeš kategoricky odmítl, že by jakýkoliv projekt připravovaný na ministerstvu fungoval jako tunel na peníze. Řeč přišla i na vyrovnání státu s církvemi, které v tuto chvíli nejmenší vládní strana blokuje. Podle Dobeše jde především o to říci, kde se na toto vyrovnání vezmou peníze.

V čase krize by se lidé mohli obrátit proti církvím

K problematice miliard, jež by měl v příštích letech český stát církvím vyplatit, Dobeš uvedl, že Věci veřejné sice v minulosti s vyrovnáním v určité podobě souhlasily, ale mezitím se změnila ekonomická situace. Je proto třeba znovu zvážit i otázku navrácení miliard církvím. Ve chvíli, kdy se v celé společnosti šetří, se totiž Dobeš obává i toho, že by se společnost mohla obrátit proti církvím.

„To není zpátečka z původního slibu. Když budou utaženy opasky u učitelů, důchodců i jinde, je otázka, jestli vyrovnání nebude medvědí službou pro církve, jestli to nevyvolá negativní reakci proti církvím. Nejde o odklad, ale o vážnou seriózní diskusi o současné situaci,“ zdůraznil šéf resortu školství.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Je třeba především vědět, jak bude v dalších letech vypadat ekonomická situace. Zároveň je podle Dobeše podstatné, aby k úsporám sáhly všechny resorty, nejen ministerstva pod vedením Věcí veřejných. Dobeš v této souvislosti prohlásil, že v loňském roce nesly resorty pod vedením VV až padesát procent škrtů.

Týden hysterie

V těchto dnech média věnují velký prostor otázce čerpání evropských dotací na ministerstvu školství. Ukazuje se totiž, že Dobešův resort čerpá evropské peníze velmi pomalu. Ministr tvrdí, že vinu na tom nese dnes již bývalý úředník ministerstva Jan Vitula (TOP 09). Ten to odmítá a vinu dává Dobešovi. Ministr v souvislosti s tím mluví o posledním týdnu jako o dnech hysterie, které ale už skončily.

„Včera jsem řekl, že Evropská komise nám toto vytkla a já jsem komplexně popsal šest základních chyb a jednoznačně jsem ukázal, že ve Středočeském kraji došlo ke dvěma pochybením a jednu z nich už napravil,“ prohlásil ministr.

V operačním programu pro vzdělání a konkurenceschopnost vyčerpá podle ministra úřad všechno, co bude možné. V pořadu nebyl Dobeš ochoten říci, kolik peněz bylo prozatím proplaceno z Evropské komise. Evropští úředníci tvrdí, že to jsou jen tři miliardy, což Dobeš připustil, ale zdůraznil, že k jedenatřicátému prosinci resort školství zvládl připravit projekty v hodnotě dvanácti procent celkové dotace.

Dobeš tvrdí, že chyby, které zdůrazňuje Evropská komise, postupně odstraňuje. Prohlásil ovšem také, že pokud se mu nepodaří dotace vyčerpat, pak rezignuje na svou funkci. "Pokud nevyčerpáme dotace, rezignuji," uvedl šéf resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…