Poláci přihlašují své děti do českých škol

08.05.2012 7:45

Polský rodič je nadšený českým školstvím: svoje děti přihlašuje do mateřských, základních i uměleckých škol. Lépe než v Polsku tady fungují školní družiny, základní školy poskytují učebnice zdarma, výběr zájmových kroužků je větší. Informuje o tom server Týden.cz.

Poláci přihlašují své děti do českých škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

"Hned po vstupu Česka do Evropské unie objevili Poláci naše základní umělecké školství. Začínali jsme se čtyřmi polskými žáky, letošní školní rok už jich máme 160 z celkového počtu 909 žáků," uvedla pro Týden.cz ředitelka Základní umělecké školy v Českém Těšíně Renata Wdówková.

Poláky vítáme

Nového fenoménu si všiml v půli března i prestižní polský deník Gazeta Wyborcza v reportáži s titulkem "Do školy přes most", přičemž po jejím otištění zájem polských rodičů ještě zesiluje. "Pro příští školní rok máme více přihlášek od dětí z Polska, než od dětí z Česka," informuje ředitelka Wdówková. Zájem Poláků ji těší, základní umělecké školství v Česku se dlouhodobě potýká s nedostatkem žáků.

Zato v polské části města (36 tisíc obyvatel) je o umělecké vzdělání zájem obrovský, stát tam ale provozuje jen školu pro 200 žáků. "Ostatní talentované děti musejí do drahých soukromých kurzů," vysvětluje Wdówková. V české ZUŠ zaplatí 1500 Kč na půl roku, v Polsku tolik stojí soukromá výuka na měsíc. "Děti z Polska si výuky více váží a hodně cvičí. Mnozí čeští rodiče považují uměleckou školu spíš za odpolední odkladiště dětí."

Články v polském tisku změnily i strukturu základní školy v Havlíčkově ulici v Českém Těšíně. "Do prvních tříd v září nastoupí 42 dětí, z toho devět z Polska," říká ředitel Marek Grycz. V této škole se navíc Poláci obejdou bez důkladné znalosti češtiny, instituce slouží potřebám polské menšiny z české části Těšínska. "Poláky u nás vítám. Zlepší se tím určitě polština našich dětí i učitelů," věří Grycz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …