Polibek zločinci? Nový problém pro Albrightovou, Schwarzenberga a další. Smazat to nejde

25.06.2020 12:47

Po Facebooku se začaly sdílet fotky politiků s Hashimem Thaçim, kterého zvláštní tribunál v Haagu obžaloval z válečných zločinů. „Během bojů v Kosovu podle některých zdrojů fyzicky likvidoval své odpůrce a mučil zajatce. Objevila se i tvrzení, že byl zapleten do ilegálních obchodů s lidskými orgány, které kosovští Albánci údajně během konfliktu odebírali zajatým Srbům, ale i krajanům, kteří nesouhlasili s praktikami povstalců,“ psala ČT24. Na fotkách se objevil i Karel Schwanzenberg.

Polibek zločinci? Nový problém pro Albrightovou, Schwarzenberga a další. Smazat to nejde
Foto: repro Facebook
Popisek: Nyní v Haagu souzený kosovsko-albánský exprezident Hashim Thaçi s Madeleine Albrightovou

Prezident Kosova, Hashim Thaçi, byl prokurátorem zvláštního tribunálu v Haagu obžalován z válečných zločinů proti lidskosti, které se staly v 90. letech během války v Kosovu. To mělo obsahovat i stovky vražd. Informovala o tom například ČT24. „Obžaloba má deset bodů a kromě Thaçiho se týká dalších devíti lidí, mimo jiné i dalšího kosovského politika, Kadriho Veseliho, vůdce opoziční Demokratické strany Kosova (PDK). Jak Thaçi, tak Veseli patřili za ozbrojeného boje proti srbským silám v letech 1998 a 1999 k velitelům Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). I Thaçi byl dříve členem PDK,“ psala ČT24.

Celý článek ZDE:

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Zvláštní tribunál pro Kosovo, soudící bývalé velitele povstalců z Kosovské osvobozenecké armády, která koncem 90. let vedla válku za odtržení od Srbska, je považován za kosovský justiční orgán, neboť má jednat podle kosovského práva a jeho vznik schválil kosovský parlament. Je však tvořen mezinárodními soudci a financován je ze zdrojů Evropské unie. „Kvůli zajištění bezpečnosti svědků má sídlo v nizozemském Haagu. Několik lidí svědčících proti bývalým velitelům UÇK totiž za podezřelých okolností zemřelo,“ popsala Česká televize.

Hashim Thaçi se do odporu vůči Srbsku zapojil již začátkem 90. let, když byl jako posluchač historie na univerzitě v Prištině hlavou studentské unie. Měl přezdívku Had a to prý kvůli jeho nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že vždy dokázal uprchnout před srbskou policií. Později se stal jednou z hlavních postav násilného hnutí za nezávislost. „Během bojů v Kosovu podle některých zdrojů fyzicky likvidoval své odpůrce a mučil zajatce. Objevila se i tvrzení, že byl zapleten do ilegálních obchodů s lidskými orgány, které kosovští Albánci údajně během konfliktu odebírali zajatým Srbům, ale i krajanům, kteří nesouhlasili s praktikami povstalců,“ psala ČT24.

Po internetu však začaly kolovat fotky Hashima Thaçiho s různými politiky po celém světě. Jednou z nich je fotka s Madeleine Albrightovou.

Další fotkou byla společná fotka Hashima Thaçiho, obžalovaného nyní z válečných zločinů, s bývalým prezidentem USA Barackem Obamou a jeho manželkou Michelle Obamovou.

Objevila se i společná fotka s neúspěšným kandidátem na prezidenta České republiky a jednou z hlavních tváří TOP 09, Karlem Schwarzenbergem.

Nakonec se objevila i fotka s bývalým předsedou Evropské komise, Jeanem-Claudem Junckerem.

Kosovo je z většiny obýváno albánským obyvatelstvem. V roce 2008 vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku. Mezi státy, které nezávislost Kosova podpořily, patří i Česká republika. Kromě České republiky uznala existenci Kosova většina států Evropské unie či Spojené státy americké. Některé státy v Evropě však existenci Kosova nikdy neuznaly. Mezi takové patří kupříkladu Slovensko. Srbsko se snaží pomocí Ruska a Číny blokovat vstup Kosova do mezinárodních struktur, jako například OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …