Policejní prezident v ČT: Pokud se příliv uprchlíků zvýší o sto procent, hranice budou střeženy jako před Schengenem

28.06.2015 14:34

Prvním hostem druhé části dnešních Otázek Václava Moravce byl policejní prezident Tomáš Tuhý, hlavním tématem byla problematika přílivu uprchlíků. Na toto téma moderátor diskutoval také se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem (Smer - SD). V závěrečné části OVM byl jejich hostem bývalý první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Policejní prezident v ČT: Pokud se příliv uprchlíků zvýší o sto procent, hranice budou střeženy jako před Schengenem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý, další host pořadu OVM

Tuhý mimo jiné uvedl, že Policie ČR by přijala razantnější opatření, pokud by se růst počtu uprchlíků na našem území zvýšil o sto procent. Zvýšená bezpečnostní opatření panují zejména na hranici s Rakouskem a také ve vlakových spojích, které na naše území přijíždějí z Maďarska, Slovenska a z Rakouska.

Pravidelné kontroly na hranicích jen v krajním případě

Pokud by měly být dočasně obnoveny policejní kontroly, tak na to policie kapacity nemá. Proto by nastoupily posily z řad vězeňské služby či z armády. Tuhý nicméně uvedl, že znovuzavedení pravidelných kontrol na hranicích by nastalo až v krajním případě.

Kaliňák uvedl, že Slovensko přijímá z uprchlíků ty, kteří patří k nejrizikovějším skupinám z krizových zemí. „Postaráme se přibližně o 300 lidí ročně,“ uvedl Kaliňák s tím, že Slovensko navrhlo, že tento počet navýší asi na 500.

Na Slovensku tito lidé pobývají většinou půl roku a potom se připravují na přesun do jejich cílové země, kterou bývají většinou USA. Slovensko nyní musí vracet zpět do Maďarska 50 až 70 lidí denně.

Kaliňák si myslí, že Slovensko a další země se nestanou cílovými zeměmi, v nichž by uprchlíci chtěli zůstat. „Postrádají infrastrukturu, kterou tito lidé hledají. Komunity Syřanů, Afghánců atd. jsou v našich zemích malé. Také je tu poměrně velká jazyková bariéra. Oni přesně vědí, kam jdou a za kým jdou,“ vysvětlil Kaliňák. Je prý si také zapotřebí uvědomit, že tito migranti nejsou klasičtí utečenci, kteří prchají před válkou. „Kdyby to platilo, tak by zůstali v Turecku, kde nyní válka není,“ podotkl slovenský ministr. To, že Česko zůstane pro uprchlíky jen tranzitní zemí, předpokládá i český policejní prezident.

Příliv utečenců z Maďarska dramaticky zesílil v posledních čtyřech dnech

Podle Kaliňáka je příliv uprchlíků z Maďarska v posledních třech, čtyřech dnech dramaticky silnější. Slováci na hranicích chytí patnáct, dvacet migrantů denně. Ty Maďarsku vrátí, a to je přijme. Myslí si také, že Maďarsko se obává spíše toho, že Německo či Rakousko jim vrátí 20 tisíc uprchlíků, kteří tam už jsou. Proto nedělají problémy, když jim Slovensko tyto relativně malé počty běženců vrátí. Kaliňák upozornil, že jen letos přišlo do Maďarska na 60 tisíc běženců.

Preventivní kontroly na českých hranicích asi budou pokračovat

Tuhý uvedl, že Bezpečnostní radě státu navrhne, aby se pokračovalo na hranicích v preventivních kontrolách. Česká policie nyní v průměru zadrží 15 migrantů denně, kteří se chtějí přes ČR dostat dál. Pokud by se tento stav zvýšil o 100 %, opatření by se zesílila až na úroveň, kdy by hranice byla střežena jako před zavedením schengenského režimu.

Vina za uprchlický problém prý leží také na Itálii a Řecku

Kaliňák za problém považuje také to, že Srbsko rezignovalo na ostrahu své hranice s Maďarskem. Naproti tomu Slovensku se prý podařilo s Ukrajinou dohodnout, že bude při ochraně hranice spolupracovat. Proto nápor na východní slovenskou hranici není tak velký jako na maďarsko-srbskou hranici. Kaliňák také obvinil Řecko a Itálii, že nevrací zpátky ekonomické migranty. Španělsko prý v okamžiku, kdy začalo důsledně vracet ekonomické migranty, zaznamenalo před několika lety jejich pokles. Proto by prý nejvíce pomohlo rychlé navracení ekonomických uprchlíků.

Případný bankrot Řecka by situaci s migrací moc nezhoršil. Prý už horší být ani nemůže

Kaliňák řekl, že mu politická korektnost nedovolí říct to, co si myslí, ale že ostraha vnějších hranic schengenského prostoru ze strany řeckého státu „už nemůže být horší“.

Naznačil také, že za dva či tři měsíce už Řecko nebude členem eurozóny. Uvedl rovněž, že současní řečtí politici „obětovali svou popularitu budoucnosti své země“.

Do pěti let mají výrazně personálně posílit hlavně pořádková a kriminální policie

Moravec poté přinesl několik zajímavých údajů. Do roku 2020 by měla nejvíce posílit česká pořádková policie, do té doby by měla nabrat 1 327 lidí, kriminální policie 1 083 lidí, cizinecká 740, dopravní 430 lidí. Pokud tento návrh schválí vláda, bude policie potřebovat do roku 2020 deset miliard korun navíc.

V souvislosti s rostoucí migrací česká policie očekává nárůst pravicového extremismu. I proto mají být posíleny řady pořádkové a kriminální policie.

Česká krajně pravicová scéna podle Tuhého není na vzestupu, ale není prý „ani v nějakém útlumu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…