Policejní razie u muslimů rozčílila kandidáta zelených: Z toho může mít radost jen Okamura

26.04.2014 13:18

Policisté včera v Praze zasahovali v objektech islámské nadace, kde se scházejí muslimové. Důvodem bylo podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Zásah detektivů skončil po čtyřech a půl hodinách. Na postup policie si stěžují nejen někteří přímí účastníci, ale také kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanaáh. Radost z této hollywoodské akce může mít radost snad jen Okamura, míní.

Policejní razie u muslimů rozčílila kandidáta zelených: Z toho může mít radost jen Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

Policie v islámské nadaci v centru Prahy zůstala přes noc do dnešního dopoledne. Ještě po půlnoci v okolí parkovalo osm policejních aut a u vchodu k nadaci hlídkovala dvojice členů zásahové jednotky, jak zjistil redaktor ČTK. Policie stále neuvedla, kolik lidí zadržela. Odhad je mezi deseti a dvaceti.

Zásah v centru Prahy skončil po čtyřech a půl hodinách. Někteří přímí účastníci, mezi nimiž byli i indonéští diplomaté, si na postup policie stěžovali. Podle ČTK nejprve policisté odvezli v antonu pět spoutaných mužů, pak ovšem odváželi další zadržené. Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Podle svědků bylo uvnitř mešity kolem stovky lidí.

K zásahu se vyjádřil i Šádí Shanaáh, kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu. Ten míní, že zásah maskovaných policistů v plné modlitebně za účelem zadržení jednoho nebo několika jednotlivců byl naprosto neadekvátní. „Představme si, že by policie zasahovala v kostele v neděli ráno uprostřed mše za účelem zadržení několika jednotlivců, které může zatknout kdykoli jindy,“ tvrdí.

Tahle, podle něj hollywoodská akce, totiž pouze traumatizovala několik desítek přítomných nevinných lidí, včetně dětí. „Radost může mít jedině Okamura a strůjci jeho xenofobní a antimuslimské kampaně," uvádí Šádí Shanaáh.

Shanaáh od roku 2008 pracoval jako poradce pro evropské a zahraniční záležitosti ministra školství Ondřeje Lišky. Založil nevládní organizaci Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu. Pravidelně komentuje situaci na Blízkém východě v českých médiích a přispívá do různých knih a periodik na stejné téma. Nedávno jsme o něm psali v souvislosti s kauzou přednášek o islámu pro školáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…