Policie konečně ukončila zátah na brněnské radnici. Probíhal už od čtvrtka

09.03.2019 10:34

Policie dnes kolem 6:30 ukončila zásah na radnici Brno-střed. Začal ve čtvrtek ráno, vyšetřovatelé se zajímali o zakázky na odboru investic. V pondělí už bude úřad v plném provozu, napsala dnes ČTK mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Dnes jsou v budově v Dominikánské ulici naplánované svatební obřady.

Policie konečně ukončila zátah na brněnské radnici. Probíhal už od čtvrtka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

V noci na pátek policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pro pět z nich žádá státní zastupitelství vazbu. Podle některých médií je mezi zadrženými také radní Jiří Švachula (ANO), který má na starosti investice.

Návrh na vazbu se podle dnešních Lidových novin týká kromě Švachuly ještě tří podnikatelů ze stavebních firem a vedoucího investičního odboru Brna-středu Petra Liškutina. Jména ale oficiálně zatím nikdo nepotvrdil. O vazbě bude rozhodovat dnes soudce Městského soudu v Brně za účasti dozorového státního zástupce.

V pondělí se potkají radní Brna-středu. V úterý mimořádně zasedne kontrolní výbor, ve středu bude jednání zastupitelstva. Starosta čtvrti Vojtěch Mencl ČTK už v pátek řekl, že řízení investičního odboru převezme po Liškutinovi tajemník úřadu Petr Štika a začne hloubková kontrola dosud otevřených zakázek.

Policisté ve čtvrtek a pátek zasahovali na různých místech v Česku. Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Na antimonopolním úřadu byl v rozkladové komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…