Policie obvinila exšéfa VZP kvůli IZIPu

20.01.2014 7:21

Bývalému šéfovi VZP Pavlu Horákovi hrozí až osm let vězení. Podepsal totiž smlouvu s firmou IZIP o náboru nových klientů a VZP na to dala půl miliardy. Za tyto peníze však získala nové zákazníky především IZIP a navýšila si tak svou vlastní cenu. Smlouvy a doklady, které osvětlují podstatu problému, mají k dispozici LN, které informace přinesly.

Policie obvinila exšéfa VZP kvůli IZIPu
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Policie obvinila bývalého šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka a nyní mu hrozí až osm let vězení. LN píší o smlouvách a dalších dokumentech, které mají k dispozici a které osvětlují důvody onoho obvinění. Jde o to, že spořitelna bez výběrového řízení dala v roce 2008 společnosti IZIP půl miliardy na nábor nových klientů.

„Pojištěnci se nakupují jako housky na krámě. Zaplatíte si zprostředkovatele a on vám je zajistí,“ citují LN vyjádření Pavla Horáka z roku 2012.

Problém je ale v tom, že IZIP získávala klienty hlavně pro sebe. Celých 93 % z půl miliardy padlo na získání klientů pro IZIP. To znamená, že VZP platila z valné většiny za získání klientů pro soukromou společnost a nikoli pro sebe.

Smlouva prý byla v mnoha ohledech pro VZP nevýhodná. IZIP mohl i nadále spolupracovat i s jinými pojišťovnami, a to s těmi, s kterými měl už uzavřené smlouvy a IZIP také nezodpovídal za případné chyby v předaných datech.

Výsledkem tohoto počínání je to, že díky penězům z VZP se navýšila hodnota soukromé firmy IZIP, když získala mnoho nových klientů. Podle šéfa IZIP Jiřího Paška, kterého podle zjištění LN policie rovněž stíhá, se na konci roku 2010 vyšplhala hodnota firmy na 3 až 5 miliard korun. Cenná jsou prý hlavně data milionů lidí v České republice.

VZP se snaží získat akcie IZIP

Oběma stíhaným je kladeno za vinu protiprávní jednání související s řízením o uzavření jedné ze smluv mezi VZP a IZIP v roce 2008, potvrdil LN Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

VZP se poté, co svými penězi navýšila hodnotu IZIP, rozhodla pro zakoupení podílu v IZIP. „Když už do toho tolik investujeme, měli bychom mít ve firmě alespoň nějaký podíl,“ řekl prý Pavel Horák v době, kdy byl ředitelem VZP. Pojišťovna již získala 49 % akcií za nominální hodnotu. Za zbylých 51 % chce nyní IZIP 452 milionů korun. Pokud se na předání akcií nedohodnou, chce prý VZP zrušit všechny projekty spravované firmou IZIP. V takovém případě však podle LN dojde na arbitráž.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …