Policie od rána provádí v Ústeckém kraji zátah na nelegální migranty

21.07.2015 12:49

Přes dvě stovky nelegálních migrantů zadržela od začátku roku policie v Ústeckém kraji. Nejčastěji šlo o Syřany, Afghánce a Iráčany. ČTK to dnes řekl Daniel Franc z cizinecké policie. V kraji od rána kontroluje dodávky a nákladní vozy několik hlídek policistů. Nezaměřují se jen na hlavní tepny nelegální migrace, tedy železnici a dálnici D8, ale i na paralelní silnice vedoucí do Německa.

Policie od rána provádí v Ústeckém kraji zátah na nelegální migranty
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Policisté od brzkého rána kontrolují silnice prvních a nižších tříd, které vedou do Německa. Důkladně prohlížejí dodávky a nákladní vozy. „Zatím jsme žádného migranta neobjevili,“ řekl ČTK před 10:00 ředitel krajské dopravní policie Jiří Ušák. Stanovišť je několik v celém kraji a policisté je průběžně mění.

Právě silnice vedoucí poblíž D8 se stávají pro migranty důležitými. Policie chce proto trasy odhalit. „Máme určité indicie o tom, že se osoby nepřepravují pouze po železnici, ale samozřejmě také po silnicích. A máme také poznatky o tom, že to nejsou pouze hlavní tahy. Naše činnost směřuje k tomu, vytipovat si, využít poznatku, zjistit, kde ty kanály jsou, a případně, pokud možno, ty osoby zajistit,“ řekl Ušák.

Dnes byl odhalen jen jeden nelegální migrant

Zatím jediným nelegálním migrantem, kterého policie dnes v Ústeckém kraji odhalila, je Bangladéšan, který cestoval mezinárodním vlakem z Budapešti do Berlína. „Byl převezen na služebnu cizinecké policie a zjišťujeme, zda nepožádal v některé ze zemí schengenského prostoru o azyl,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Od začátku roku do pondělí zadrželi policisté v kraji 241 nelegálních migrantů. Za celý loňský rok jich bylo 155. „Nejčastěji jde o občany Sýrie, Iráku a Afghánistánu,“ doplnil Franc. Cizinci necestují jen vlaky a mezinárodními linkovými autobusy, přibývá i převaděčů. Naposledy minulý týden převážel muž z Mostu 21 Afghánců, s dodávkou ale havaroval. Migranty však často do Německa převážejí i cizinci. „Převaděčství se vrací, protože je to docela lukrativní obchod,“ řekl Franc.

Policie často řeší i případy, kdy se běženci vydávají za mladistvé a snaží se tak zabránit vyhoštění tím, že budou umístěni do ústavu pro mladistvé. Policie proto spolupracuje s nemocnicemi, které provádějí rentgeny kostí, ze kterých je skutečný věk možné zjistit. Například z dodávky na Lounsku se za mladistvé označilo osm mužů. Pod 18 let bylo ale podle France jen dvěma z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…