Policie se chystá obvinit na deset lidí v kauze Promopro

18.10.2011 8:03

Policie se po půlročním vyšetřování chystá obvinit zhruba deset lidí v kauze Promopro, která se týká půlmiliardové zakázky na audiovizuální služby v éře českého předsednictví EU.

Policie se chystá obvinit na deset lidí v kauze Promopro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Protikorupční služba se kloní k tomu, že zakázka, kterou firma získala bez výběrového řízení od týmu tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, byla skutečně předražená.

Přesnou částku, o kterou stát kvůli zakázce přišel, má podle serveru Aktuálně.cz definitivně vyčíslit znalecký posudek. Policie jej očekává do konce listopadu. "Už nyní je ale zřejmé, že stát byl poškozen minimálně v řádech desítek milionů. Proto chce policie stíhat konkrétní osoby. Obviněny budou poté, co dorazí posudek," řekl serveru zdroj ze státní správy.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Oficiálně se úřady k průběhu vyšetřování nechtějí vyjadřovat. Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová uvedla, že informace nemůže komentovat. "Žádný návrh na zahájení stíhání jsme doposud neobdrželi," sdělila.

Ve hře je i stíhání státních úředníků

První obvinění se budou týkat zástupců firem, u nichž státní peníze skončily. Ve hře je prý ale i stíhání státních úředníků z Vondrova týmu, kteří důsledně nekontrolovali, jak jsou státní peníze využívány. Zdroj uvádí, že zatím nejsou důkazy o tom, zda šlo o předem připravený plán, jak z předsednictví a za účasti úředníků vytáhnout peníze, nebo firmy jen využily chaosu, v jakém se celá akce konala.

Znalecký posudek měl být hotov již v září, jeho vypracování se však protáhlo, protože policie po dohodě se žalobci v tichosti rozšířila původní zkoumání jedné zakázky na vyšetřování celého předsednictví EU. Znalec nyní musí prozkoumat nejen faktury spojené s firmou Promopro, ale i všechny další, které český aparát během předsednictví uzavřel.

Firma Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech během českého předsednictví EU. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 milionů korun. Ministerstvo financí v únoru uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů korun. Případ vyšetřuje kromě policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Čtěte:

Do vyšetřování kauzy ProMoPro se možná zapojí Britové

Mít na triku ProMoPro, střelím se do hlavy, radí Paroubek Vondrovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…