Policie stíhá dalšího občana za schvalování útoku na mešity na Novém Zélandu

30.07.2019 16:05

Policie obvinila druhého člověka v souvislosti se schvalováním březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu. Na dotaz ČTK to dnes bez dalších podrobností sdělil dozorový státní zástupce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Policie stíhá dalšího občana za schvalování útoku na mešity na Novém Zélandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Za podporu a propagaci terorismu na veřejně přístupných počítačových sítích hrozí pachatelům pět až 15 let vězení, případně také propadnutí majetku.

„Trestní stíhání je vedeno proti dvěma osobám. Obě trestní věci se nacházejí v přípravném řízení, bližší informace proto nelze v současné fázi s ohledem na neveřejnost přípravného řízení sdělit,“ uvedl Bílý.

Na zahájení prvního trestního stíhání upozornil v květnu Deník N. Tehdy také s odvoláním na Bílého napsal, že policie vede trestní řízení kvůli čtyřem dalším příspěvkům týkajícím se masakru v Christchurchi.

Osmadvacetiletý pravicový extremista z Austrálie zastřelil při útoku ve dvou mešitách pět desítek lidí. Celou akci nahrával a vysílal v přímém přenosu na internetu. Soudní proces s ním začne příští rok v květnu. Muž se bude zodpovídat z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a z teroristického útoku.

Česká policie krátce po útoku oznámila, že prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu. Jakékoliv podněcování k nenávisti tehdy označili za nepřijatelné jak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), tak i policejní prezident Jan Švejdar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…