Policie vtrhla na brněnskou radnici. Má jít o kšefty politiků ODS, včetně poslance Blažka

10.08.2020 17:33

Podobně jako v loňském roce, tak i letos policie zasahuje na radnici městské části Brno-střed. Zásah se podle informací HN a Aktuálně.cz týká kauzy Hubálek a podezření z kupčení s městskými byty a braní milionových úplatků. Je zavřeno několik odborů.

Policie vtrhla na brněnskou radnici. Má jít o kšefty politiků ODS, včetně poslance Blažka
Foto: Aktu.cz
Popisek: Razie NCOZ na městském úřadu v Brně

Brněnská radnice se opět postarala o rozruch. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) opět zasahovali na radnici v městské části Brno-střed. Tentokrát se jednalo o prověřování manipulace s městským majetkem z dob, kdy radnici vládla ODS. Radnice největší brněnské městské části totiž před rokem o půl byla terčem zásahu stejného útvaru policie v kauze vyšetřování bývalého vlivného zákulisního hráče ANO Jiřího Švachuly, jehož skupina dle pozdější obžaloby manipulovala veřejné zakázky za stamiliony.

Mezi podezřelými probíhající policejní razie má být exministr spravedlnosti, poslanec a mocný zákulisní hráč Pavel Blažek, jeho někdejší náměstek Radomír Daňhel, nynější primátorka Brna Markéta Vaňková i její vlivný náměstek Robert Kerndl.

„Policejní akce se rozběhla kvůli rozhodnutí jejich známého, dříve také jihomoravského politika Pavla Hubálka, že bude vypovídat. Hubálka policisté stíhají a hrozí mu vězení za kupčení s městským majetkem. On ale tvrdí, že byl součástí systému, který vytvořili právě významní politici ODS”, uvádí server Aktualne.cz s tím, že ti Brno řídili před hnutím ANO.

Zásadním svědkem pro olomoucké Vrchní státní zastupitelství se tak stal bývalý starosta obce Rojetín Hubálek. Někdejší politik ve svém svědectví popisuje propletený systém zhruba čtyřiceti na sebe napojených firem a lidí, především komunálních politiků ODS a jejich příbuzných. Podle všeho měli obchodovat s městským majetkem a účelově ho privatizovat.

Nynější zásah potvrdil žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Radek Mezlík, který dozoruje také případ machinací kolem expolitiků ANO a hlavní postavy případu Jiřího Švachuly. „Aktuálně prováděné prohlídky nejsou prováděné v mnou dozorovaných kauzách, a tedy ne v souvislosti s kauzou Stoka,“ řekl pro HN Mezlík s tím, že dozorující státní zástupkyní kauzy Hubálek je Petra Lastovecká. Ta zásah nechtěla komentovat. „K úkonům na Brně-střed se v tomto okamžiku nebudu nijak vyjadřovat,“ uvedla pro HN žalobkyně. Komentovat zásah nechtěl ani tajemník Brna-střed Petr Štika. Podle něj úřad poskytuje součinnost a policie vyžaduje podklady.

Hubálkův případ a korupční kauza ANO v Brně-střed nazvaná Stoka má společného jmenovatele, a to bývalého šéfa Správy nemovitostí Brna-střed Petra Kosmáka. Ten se jako jediný ihned po razii v březnu minulého roku doznal k manipulaci se zakázkami pod vedením tehdejšího místostarosty Jiřího Švachuly (ANO). Petr Kosmák je v kauze Stoka spolupracujícím obviněným. Lze předpokládat, že by to mohlo policistům výrazně pomoci i při současném vyšetřování. Hubálek totiž uvedl, že byl členem skupiny, která předtím v Brně manipulovala přidělování městských bytů.

„Já sám jsem se dopustil i samostatných trestných činů, ale základem a podstatou mého jednání byla skutečnost, že jsem nebyl sám, ale tuto činnost prováděla řada dalších osob, o kterých vypovídám. Uvedené osoby se i samy obohatily a dnes jsou majiteli lukrativních nemovitostí v Brně-střed. Na listech vlastnictví figurují tito lidé nebo jejich rodinní příslušníci anebo nastrčené osoby, které se spolu s námi podílely na této nezákonné činnosti,“ vypověděl podle serveru stíhaný muž.

Hubálek sám sebe vidí v pozici kontaktní osoby. Ta měla za úkol předem vytipovaným jedincům nabízet nemovitosti do pronájmu a kasírovat za to provize. Následně byl úřadem odhlasován odprodej bytů nájemníkům.

„V případech, o kterých vypovídám a vypovídat ještě budu, jsem měl inkasovat od těchto lidí peníze ve výši, která mi byla předem sdělena, které jsem musel odnést určitému člověku, který byl zapojen do systému. Nikdy bych sám nedokázal realizovat tolik nájmů a prodejů bytů a nebytových prostor,“ hájil se ve výpovědi podle serveru Aktualne.cz Hubálek s tím, že „rozhodující pravomoc“ pak měli politici ODS, kteří na radnici v dané době působili. „Hlavní skupinu tvoří Pavel Blažek, Robert Kerndl a Ota Bradáč, kdy se tito seznámili při studiích na vysoké škole, kdy si Kerndl a Bradáč dodělávali doktorandské studium a Pavel Blažek zde učil,“ pokračoval Hubálek.

Blažek, Vaňková i Kerndl takové nařčení odmítají. Podle nich Hubálkova výpověď má přispět k politickému boji mezi ODS a částí hnutí ANO.  

„Již více než před rokem jsme byli upozorněni, že celý předmětný trestní spis s těmito výpověďmi obviněného Hubálka byl nabízen různým osobám v Brně ke koupi a k využití, a to včetně představitelů některých politických stran. Trestní spis se tehdy dostal do rukou i poslanci Pavlu Blažkovi, který reagoval okamžitým podáním trestního oznámení,“ napsali v reakci na dotazy Aktuálně.cz a HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…