Policie vyšetřuje výbuch ambasády jako nedbalost. Úmysl to prý nebyl

02.01.2014 16:31

Policie prověřuje středeční výbuch na palestinské ambasádě pro usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Vyloučila úmyslné usmrcení.

Policie vyšetřuje výbuch ambasády jako nedbalost. Úmysl to prý nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova, ve které se nachází byt, kde vybuchl trezor

Podle výsledků pitvy byl příčinou velvyslancovy smrti úrazový krvácivý šok. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

"Policie vyloučila trestný čin či jednání třetí osoby s úmyslem usmrtit konkrétní osobu," uvedla mluvčí. Znalci teď podle ní budou zkoumat příčinné souvislosti velvyslancovy smrti a ohledávat trezor i fragmenty po výbuchu. Expertize budou podrobeny také střelné zbraně, které policie nalezla při prohlídce budovy ambasády. Nejsou totiž evidovány v České republice.

Za usmrcení z nedbalosti ukládá trestní zákoník v základní sazbě až tři roky vězení. Sazba se zvyšuje až na šest let, pokud pachatel porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání či funkce. Až osmi lety pak může být pachatel potrestán, jestliže při činu hrubě porušil zákony o bezpečnosti práce.

Prohlášení policie:

Policie vyloučila trestný čin či jednání třetí osoby s úmyslem usmrtit konkrétní osobu. Vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Disponují již závěry provedené soudní pitvy, která jako příčinu smrti určila úrazový krvácivý šok. Znalci budou následně zkoumat příčinné souvislosti. Příslušnému znaleckému zkoumání budou podrobeny i střelné zbraně, zajištěné při prohlídce objektu. Kriminalisté jejich prověřováním zjistili, že nejsou v ČR evidovány.Pokračují i další odborná zkoumání, ohledání zajištěného trezoru i pyrotechnická zkoumání povýbuchových fragmentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…