Policii jsme předali trestní oznámení na Kalouska v kauze MUS, uvedl Mečl

14.12.2011 14:40

Především otázky související s případem Mostecké uhelné pršely na šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze Stanislava Mečla v on-line rozhovoru pro iHNed.cz. Ten nevyloučil, že by za prodlení v této kauze mohla být vyvozována trestněprávní odpovědnost. V této věci obdrželo SZ i trestní oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska, které postoupilo k dalšímu šetření Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Policii jsme předali trestní oznámení na Kalouska v kauze MUS, uvedl Mečl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Už měsíc může odborná i laická veřejnost sledovat, jak si ve funkci šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze počíná Stanislav Mečl. V on-line rozhovoru pro iHNed.cz čelil nejčastěji otázkám týkajících se kauzy Mostecká uhelná. Na základě analýzy, zda zastupitelství v tomto případě nepochybilo, odvolal ředitelku odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcelu Kratochvílovou, pod niž vyšetřování MUS a především komunikace se švýcarskými úřady spadaly.

Vrchní státní zástupce přiznává, že se ve věci Mostecká uhelná jedná o složitou problematiku, nicméně podle jeho názoru nesporně byl ze strany českých úřadů namístě daleko progresivnější postup. „V tuto chvíli bych však apriori nevylučoval ani zvážení trestněprávní odpovědnosti,“ reagoval Mečl na otázku, zda vše neskončí pro zodpovědné na státním zastupitelství jen kárnou žalobou.

V kauze Mostecká uhelná postupovalo NSZ, jak mohlo

Podle jednoho z tazatelů ministr financí Miroslav Kalousek nesmyslně brzdil přihlášení se k pohledávce na 12 miliard, když k dané přihlášce nepotřeboval žádné podklady, a tak se zajímal, jestli bude i jeho postup prošetřen. „Státní zastupitelství v této věci obdrželo několik trestních oznámení občanů i občanských sdružení, které postoupilo k dalšímu šetření Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality,“ konstatoval vrchní státní zástupce.

Ten musel ve stejné věci hájit postup Nejvyššího státního zastupitelství, které kauzu MUS sledovalo a činnost VSZ v Praze také usměrňovalo. „Právě NSZ bránilo nečinnosti VSZ v Praze a uložilo mu poskytnout potřebnou součinnost ministerstvu financí. Ministerstvo spravedlnosti nemělo v této věci žádnou zákonnou kompetenci. Pokud jde o ministerstvo financí, to dle mých informací aktuálně podniká konkrétní kroky, vše další bude předmětem dalšího šetření,“ odpověděl Mečl.

Pavel Zeman není navázán na politiky ani lobbisty

Zároveň odmítl, že by NSZ zametalo kauzy pod koberec, dokud se nepromlčí, stejně jako to, že by byl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl navázán na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a jeho lobbistického spřízněnce Romana Jurečka. „Nejvyšší státní zástupce v tomto roce otevřel řadu problematických kauz, proto nelze hovořit o jakémkoli zametání. Se znalostí věci mohu popřít, že by byl Pavel Zeman na někoho navázán. Nejlepším důkazem je právě jeho práce,“ prohlásil Mečl.

Čtenáře také zajímalo, jestli si nemyslí, že bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nebyla daleko od pravdy, když nazvala lidi kolem paní Vesecké, Rampuly a dalších justiční mafií, za což dostala od soudu pokutu a povinnost omluvit se. „Asi Vás zklamu, ale jako veřejně činná osoba svá soukromá stanoviska k této věci nemohu vyjadřovat. Mohu však usilovat o to, abych případná zjištění z výkonu působnosti státního zastupielství přetavil v konkrétní postup,“ slíbil Mečl.

SLEDUJEME kauzu: Mostecká uhelná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…