Policista z kauzy Kajínek je ve vazbě. Kvůli padělkům

07.11.2010 11:26

Bývalý vysoký plzeňský policejní důstojník Jiří Kreuzer, spjatý s kauzou doživotního vězně Jiřího Kajínka, skončil za mřížemi. Údajně kvůli aféře s padělky.

Policista z kauzy Kajínek je ve vazbě. Kvůli padělkům
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Podle informací MF DNES byl Kreuzer zatčen v souvislosti s kauzou padělaných obrazů. Na případu s krycím názvem Ateliér dlouhodobě pracují detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a velké zatýkání začalo letos 14. září.

Zdroj seznámený s případem potvrdil, že česká policie a státní zastupitelství ve věci spolupracují i se zahraničními policejními službami. Plzeňský krajský státní zástupce, který má nad případem dozor, se nechce ke kauze vyjadřovat.

Před 17 lety figuroval v případu Kajínek

Zatčený Jiří Kreuzer byl začátkem 90. let zástupcem šéfa policejní zásahové jednotky pro západní Čechy. V roce 1993 se na něj obrátil podnikatel Antonín Vlasák s žádostí o pomoc. Vlasák si stěžoval, že ho vydírá plzeňský podnikatel Štefan Janda.

Kreuzer tehdy připravil zatčení Jandy a jeho bodyguardů, na poradě policistů však byla akce přesunuta. A tehdy nastal zvrat. Jandu a jeho bodyguarda zastřelili na okraji Plzně. Shodou okolností poblíž borské věznice. Druhý z bodyguardů přežil s několika průstřely.

Plzeňský krajský soud i pražský vrchní soud uvedly, že osádku auta rozstřílel Jiří Kajínek a vyměřili mu za to doživotní vězení.

Kreuzer obviněn už tehdy

Mezi obžalovanými nicméně skončil i policista Kreuzer a jeho parťák ze zásahové jednotky Jan Mikeš. Oba byli obviněni ze zneužití pravomoci, protože podle obžaloby téměř půl roku ovlivňovali svědky. Soudy je nakonec obvinění zprostily.

Kreuzer se po odchodu od policie dal na podnikání. Získal živnostenský list na provoz zastavárny i obchodu se starožitnostmi, od roku 2009 má podle výpisu koncesi na provozování detektivních služeb.

Čtěte:

Kajínek chce na svobodu, požádal o nový proces

Ministrovi Johnovi věřím, doufá Kajínek ve svobodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…