Policisté, kteří povezete Ratha do sněmovny. Čtěte, co vám vzkazují staří kozáci

02.06.2012 13:24

JINÝMA OČIMA O tom, jak čistě technicky proběhnou úterní policejní manévry kolem převozu Davida Ratha do Poslanecké sněmovny, se vedou zuřivé diskuze mezi lidmi, politiky i odborníky. Jedná se totiž o skutečný precedens. Nikdo u nás nemá s ničím žádné podobné zkušenosti. Redakce ParlamentníchListů.cz tedy požádala o vyjádření několik bývalých elitních policistů, „lovců lidí“, expertů protikorupční a hospodářské kriminálky, jak jejich následovníci tento ořech rozlousknou.

Policisté, kteří povezete Ratha do sněmovny. Čtěte, co vám vzkazují staří kozáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Jejich názory se z logiky věci navzájem také lišily. Jestli se ale v něčem názory bývalých strážců zákona v České republice shodují, tak je to v jejich nízkém mínění o morální čistotě našich politiků.

 „Policie by neměla být před lidmi a politiky za blbce, kteří před nimi sklapnou kufry a zůstanou stát venku před dveřmi jako žebráci,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý elitní „lovec lidí,“ pátrač kriminálky Jiří Dvořáček, který dnes pracuje jako kontraktor v těch nejnebezpečnějších místech současného světa, na Středním Východě.

„Policie by měla v tomto případě dostat výjimku, aby mohla vstoupit s Rathem přímo do zasedacího sálu, nebo by tam s ním měli jít kluci od ochranné služby policie, kteří stejně slouží v Parlamentu, aby střežili naši volenou politickou elitu před útoky lůzy, jak nám obyčejným smrtelníkům s výjimkou předvolebních kampaní říkají, bez ohledu na to, jestli jsou pravičáci nebo levičáci. Za to, za co sedí Rath, by myslím měli okamžitě putovat do krimu čtyři pětiny těchto našich zástupců lidu,“ nedělá si o morální úrovni českých politiků žádné iluze Dvořáček.

Ozbrojený doprovod? Jenom divadélko

Rathův doprovod by ale podle něj, zkušeného válečníka, neměl být ozbrojený. „Je to zbytečné, byla by to jen ukázka policejní arogance a divadélko. Rath není drogový dealer, aby ho musela hlídat zásahovka. Nějaký četník v civilu by ale měl u Ratha pořád být, aby zabránil nějakému případnému předání vzkazu nebo materiálu, který by mohl ohrozit průběh vyšetřování. I když, stejně mají k Rathovi přístup jeho právníci, takže je to stejně jedno. Navíc na Ratha tam bude stále mířit spousta kamer, ten půjde v přímém přenosu i na záchod,“ dodal.

Opačný názor na přítomnost policie má bývalý příslušník protikorupční policie – tedy útvaru- který vyšetřuje Rathovu kauzu- Jiří Hrázký z Ústí nad Labem. „Myslím, že politici do parlamentu policajty nepustí a ti budou muset zůstat potupně před barákem. Ani je nepustí před ten jednací sál. Proč? Dobře si pamatuji ten kravál, co ti mizerové poslanecký spustili, když se projednával nový služební zákon o policii. Tehdy hlasování přišlo sledovat několik četníků, kteří v uniformách, ale samozřejmě bez zbraní, slušně seděli na galerii pro diváky. Ač měli stejná práva jako každý člověk, politici, ti naši zákonodárci, je odtamtud vyhnali, aby nemohli vidět, jak o nich a proti nim hlasují. To bylo tehdy keců o policejním státě! O banánovém státě, o praxi jako někde v jižní Americe. Nemyslím si tedy, že nyní nastane jiná situace, než tehdy,“ míní Hrázký.

Bývalý elitní vyšetřovatel pražské hospodářské kriminálky Jaromír Kubec se domnívá, že policie musí s ohledem na dikci zákona a fakt, že Rath má stále koluzní vazbu (tedy z důvodu možného ovlivňování svědků- pozn. redakce) být stále vedle něj. I během jeho vystoupení v Parlamentu. „Buďto ho musejí předat ochranné službě, která má svoje detašované stanoviště v budově parlamentu, nebo by tam měl mít stále doprovod od kluků z protikorupčního. Ať si jeden z nich potichu sedne vedle něj na přinesenou židli a je to,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubec. „Zákon se musí dodržet, jinak ať ho ti politici rovnou zruší,“ dodal Kubec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …